петък, 19 септември 2025 г.

Минутен стек от свинско контра филе със светъл сос и гъби


 

Продукти:
Свинско контра филе
Сол и брашно
Кафяво масло или „beurre noisette“, за да не се чудите какво е.
За соса 
пресован чесън на върха на ножа
хубаво бяло вино
Малко лимонов сок
Щипка захар
черен пипер
сол на вкус
магданоз
.
Здрави гъби като манатарки или ветрогонови гъби, като тези на снимката


Начин на приготвяне:

Свинско контра филе, още познато като каре или рибица, нарязваме на около 1см дебели шайби. Овалваме ги леко в брашно и ги запържваме от двете страни в кафявото масло за не повече от минута. Който обича да дъвче сухи подметки може да ги пържи и по-дълго. 


Посоляваме и ги изваждаме, като в същата мазнина запържваме бързо и гъбите. Изваждаме ги и тях, разбъркваме в мазнината чесъна и гасим с виното. Виното е точно толкова, колкото след като се редуцира ще ни е нужно.


Подкиселяваме леко с лимона и балансираме после вкуса със сол и с една щипка захар. Малко черен пипер и достатъчно едро нарязан магданоз завършват напълно картинката.
Сервираме минутните стекчета поляти със соса и гарнирани с гъбите.

Да ни е сладко!


Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар