Продукти:
8 Carabineros
1 -2 с.л. краве масло
Начин на приготвяне:
Почистваме, както обикновено необикновените скариди. Т.е. махаме краката и дебелото черво от гърба. Пържим в много малко краве масло, за да може то да позагори и да ги поопуши.
После захапваме скаридите откъм главата и настървено осмукваме, докато със затворени очи мъркаме от наслада.
Месото на опашката тук играе по-второстепенната роля, въпреки че за това някой сигурно ще поспори. Скаридата дори сурова е тъмно червена и много мазна на пипане. Това прочуто масло в главата, невероятния вкус, както и трудния им дълбоководен улов със сигурност определят цената, която също е много завидна.
Бих казал, че вкусът им е много различен от този на познатите ни скариди и раци. Дори с омарите и лангустите нямат много общо и затова съветвам да се опита, вместо да се гадае.
Още малко инфо:
„Carabinero“ са тъмночервени гигантски, дълбоководни скариди (Plesiopenaeus edwardsianus) от Източен Атлантик (Испания, Португалия, Мароко), прочути с яркочервения си цвят, интензивния си аромат на ядки и плътното си и сочно месо.
Считат се за изтънчен деликатес в изисканата кухня и се замразяват веднага след улова, за да се запази качеството им. Достигат до 30 cm дължина и са особено търсени заради високото маслено съдържание в главата им, което придава особено силен вкус и аромат.
Още мръвки в групата за Вкусни мръвки
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

















Няма коментари:
Публикуване на коментар