сряда, 8 септември 2010 г.

Сироп от бъзов цвят




Продукти:
  • 16-20 бъзови цвята
  • 1200 мл вода
  • 4 непръскани лимона
  • 1000 гр захар
  • 40-50 гр лимонена кисилина





Начин на приготвяне:

1. Цветовете се изтръскват внимателно и се преглеждат за инзекти. Опашките се отрязват съвсем късо. Лимоните се измиват с гореща вода, подсушават се и се нарязват на около 1 см. дебели кръгчета.

2. В една тенжера се загряват захарта и водата като се разбъркват докато захарта напълно се стопи. След това се пресипва в един голям стъклен съд и се оставя да изстине.

3. Цветовете и нарязаните лимони се слагат в сиропа. Сместа се поставя да престои 2-3 дни на някое слънчево място, като от време на време се разбърква внимателно.

4. Лимонените кръгчета се изстискват леко и заедно с бъзовият цвят се изваждат от съда. Сиропа се прецежда с тензух или финна цедка, прибавя се лимонената киселина, разбърква се старателно и се затваря добре в шишета.

 



Сироп от бъзов цвят

2 коментара:

  1. Ау, Драго!
    Любимият ми сироп - усетих една капчица в ъгълчето на устната си... Еееех!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, май няма по- вкусен. И аз искам сега една чашка ухаещо лято.

    ОтговорИзтриване