Продукти:
- 16-20 бъзови цвята
- 1200 мл вода
- 4 непръскани лимона
- 1000 гр захар
- 40-50 гр лимонена кисилина
Начин на приготвяне:
1. Цветовете се изтръскват внимателно и се преглеждат за инзекти. Опашките се отрязват съвсем късо. Лимоните се измиват с гореща вода, подсушават се и се нарязват на около 1 см. дебели кръгчета.2. В една тенжера се загряват захарта и водата като се разбъркват докато захарта напълно се стопи. След това се пресипва в един голям стъклен съд и се оставя да изстине.
3. Цветовете и нарязаните лимони се слагат в сиропа. Сместа се поставя да престои 2-3 дни на някое слънчево място, като от време на време се разбърква внимателно.
4. Лимонените кръгчета се изстискват леко и заедно с бъзовият цвят се изваждат от съда. Сиропа се прецежда с тензух или финна цедка, прибавя се лимонената киселина, разбърква се старателно и се затваря добре в шишета.
Сироп от бъзов цвят
Ау, Драго!
ОтговорИзтриванеЛюбимият ми сироп - усетих една капчица в ъгълчето на устната си... Еееех!!!
Да, май няма по- вкусен. И аз искам сега една чашка ухаещо лято.
ОтговорИзтриване