вторник, 14 септември 2010 г.

Пълнени чушки





Продукти:

  • 50г ориз
  • 4 сушени фурми
  • 1 глава лук
  • 3 с.л. кедрови ядки или бадеми
  • 500г  смесена кайма
  • 1 малка консерва белени домати
  • 1 яйце
  • 1 щипка канела
  • 1 ч.л. грубо смлян лют червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • 5 големи чушки
  • 6 с.л. зехтин
  • 150г  кисело мляко
  • 2 с.л. ситно нарязан босилек



Начин на приготвяне:



Запържваме ориза леко в 3 с.л. зехтин, заливаме с двойно количество вода и варим докато го попие.

Нарязваме на дребно лука и фурмите и счукваме грубо ядките.

Всичко това смесваме с каймата. Прибавяме яйцето, канелата, червения и черния пипер, посоляваме на вкус и разбъркваме добре на гладка каймичка.

Отрязваме предпазливо капачето на чушките. Отрязваме и връхчетата на чушките , ако са остри или правим мъничка дупчица отдолу, ако са от тумбестите.

Сега намокряме леко ръце с вода и пълним чушките с каймата.

Загряваме 2-3 с.л. зехтин в дъбок съд, слагаме чушките заедно с капачетата вътре, захлупваме и пържим леко от всички страни около 4-5 минутки.

Накрая прибавяме доматите и ги изчакваме да кипнат. Изправяме нагоре чушките, поливаме ги със сосчето и ги похлупваме с капачетата.

Цялото това удоволствие го бутаме във фурната и печем при 200°С около 30-40 минутки. После изваждаме и сервираме свежо гарнирано с малко босилек и кисело мляко,като преди това бързо снимаме за да запазим и този шедьовър за поколенията.








ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ

1 коментар:

  1. Драго, много екзотично звучене, но несъмнено вкусно!
    Казвала ли съм ти, че снимките са прекрасни?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване