Продукти:
- 50г ориз
- 4 сушени фурми
- 1 глава лук
- 3 с.л. кедрови ядки или бадеми
- 500г смесена кайма
- 1 малка консерва белени домати
- 1 яйце
- 1 щипка канела
- 1 ч.л. грубо смлян лют червен пипер
- черен пипер
- сол
- 5 големи чушки
- 6 с.л. зехтин
- 150г кисело мляко
- 2 с.л. ситно нарязан босилек
Начин на приготвяне:
Запържваме ориза леко в 3 с.л. зехтин, заливаме с двойно количество вода и варим докато го попие.Нарязваме на дребно лука и фурмите и счукваме грубо ядките.
Всичко това смесваме с каймата. Прибавяме яйцето, канелата, червения и черния пипер, посоляваме на вкус и разбъркваме добре на гладка каймичка.
Отрязваме предпазливо капачето на чушките. Отрязваме и връхчетата на чушките , ако са остри или правим мъничка дупчица отдолу, ако са от тумбестите.
Сега намокряме леко ръце с вода и пълним чушките с каймата.
Загряваме 2-3 с.л. зехтин в дъбок съд, слагаме чушките заедно с капачетата вътре, захлупваме и пържим леко от всички страни около 4-5 минутки.
Накрая прибавяме доматите и ги изчакваме да кипнат. Изправяме нагоре чушките, поливаме ги със сосчето и ги похлупваме с капачетата.
Цялото това удоволствие го бутаме във фурната и печем при 200°С около 30-40 минутки. После изваждаме и сервираме свежо гарнирано с малко босилек и кисело мляко,като преди това бързо снимаме за да запазим и този шедьовър за поколенията.
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ
Драго, много екзотично звучене, но несъмнено вкусно!
ОтговорИзтриванеКазвала ли съм ти, че снимките са прекрасни?
Поздрави!