Продукти:
- около 1 1/2 л. кисело мляко
- 1 агнешко бутче или плешка
- картофи
- масло
- сол, чесън, червен пипер, пресен джоджен, кимион
- 1 чаша бульон
- 1 чаша бира или вино
Начин на приготвяне:
Първо и най-важно: Агнешкото се залива с киселото мляко, прибавя се малко джоджен и се кисне така цяла нощ. По този начин се убива евентуалният вкус на овца, който не всеки обича и така дори възрастни шилета добиват вкус на млади сукалчета! Горещо ви препоръчвам да не пренебрегвате тази стъпка!
На другият ден месото се изважда и ако е нужно леко се поизплаква, а после добре подсушава. Шпикова се 10-15 пъти с пресен джоджен и с по половин скилидка чесън, намазва се добре с масло или зехтин и се поръсва със солта, червения пипер и няколко зрънца кимион.
Стените на гювеча се намазват също с мазнина, слагат се вътре целите обелени картофи и се заливат с бульона и бирата.
Най-отгоре се поставя месото и преди да сложим похлупака затваряме отвора на гювеча добре със станиол.
Печем при 225°С около 2 часа.
После изсипваме сосчето и го сгъстяваме на котлона с малко нишесте за поливка при сервирането. Може да го подправим на вкус с черен пипер, дафинов лист или дори да нарежем вътре малко джоджен и мечи лук, а може да му сложим и малко лимонче.
През това време печем месото без капак още 30 мин. за да се зачерви още малко.
Ами това е.
После идва рязане, сервиране и облизване. Точно така както и се полага.
Печено агнешко бутче
Няма коментари:
Публикуване на коментар