сряда, 8 септември 2010 г.

Печено агнешко бутче





Продукти:
  • около 1 1/2 л. кисело мляко
  • 1 агнешко бутче или плешка
  • картофи
  • масло
  • сол, чесън, червен пипер, пресен джоджен, кимион
  • 1 чаша бульон
  • 1 чаша бира или вино 



Начин на приготвяне:

Първо и най-важно:
Агнешкото се залива с киселото мляко, прибавя се малко джоджен и се кисне  така цяла нощ. По този начин се убива евентуалният вкус на овца, който не всеки обича и така дори възрастни шилета добиват вкус на млади сукалчета! Горещо ви препоръчвам да не пренебрегвате тази стъпка!



На другият ден месото се изважда и ако е нужно леко се поизплаква, а после добре подсушава. Шпикова се 10-15 пъти  с пресен джоджен и с по половин скилидка чесън, намазва се добре с масло или зехтин и се поръсва със солта, червения пипер и няколко зрънца кимион.



Стените на гювеча се намазват също с мазнина, слагат се вътре целите обелени картофи и се заливат с бульона и бирата.
Най-отгоре се поставя месото и преди да сложим похлупака затваряме отвора на гювеча добре със станиол.



Печем при 225°С около 2 часа.



После изсипваме сосчето и го сгъстяваме на котлона с малко нишесте за поливка при сервирането. Може да го подправим на вкус с черен пипер, дафинов лист или дори да нарежем вътре малко джоджен и мечи лук, а може да му сложим и малко лимонче.
През това време печем месото без капак още 30 мин. за да се зачерви още малко.
 




Ами това е.
После идва рязане, сервиране и облизване. Точно така както и се полага. Smile


Печено агнешко бутче

Няма коментари:

Публикуване на коментар