понеделник, 17 януари 2011 г.

Кюфтета с бял сос




Продукти:

* 750 гр. мляно месо
* сол
* 1/2 чл черен пипер
* 2 глави лук
* 1/2 връзка ситно нарязан магданоз
* 1/2 чч ориз
* 2 моркова
* 1/2 глава целина
* 1 чл масло
* 1/2 лимон
* 1-2 яйца
* 2 сл брашно
* 1 1/2 чч кисело мляко



Начин на приготвяне:

Нарязваме грубо морковите и целината. Заливаме с 1 1/2 л. вода, посоляваме, пускаме вътре 1 срязана на две и запечена на печката глава лук, маслото, лимона, и варим докато зеленчука леко омекне. Прецеждаме готовият бульон и го слагаме отново на котлона.

Между другото за да не скучаем настъргваме на ренде 1 глава лук, нарязваме на ситно магданоза, прибавяме 2 чл сол, черният пипер, ориза сварен само в 1/2 чаша вода и омесваме добре една хубава гладка каймичка.

Оформяме с мокри ръце средно големи кръгли кюфтенца, овалваме ги леко в брашно, пускаме ги внимателно в бульона и ги сваряваме.

За сосчето разбиваме яйцата с млякото и брашното. Слагаме на огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме от горещата отвара в която са врели кюфтетата докато добие нормалната за сос гъстота.

Ами това е.

Сега остава само да прибавим готовите сварени кюфтета и да сервираме докато все още се вдига пара.

Не забравяйте да поръсите на края от горе прясно счукан или грубо смлян черен пипер. Ястието става така много по-ароматно, а и повече радва окото.



Кюфтета с бял сос

18 коментара:

  1. Много вкусно изглеждат тези кюфтенца , Драго !
    Имаш награда при мен :)
    Поздрави и хубава и успешна нова седмица ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, благодаря много Сабина!
    Това внимание е наистина много приятно. :)
    Винаги надниквам с удоволствие при тебе. Чудни снимки и с вкус избрани рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, на това ястие само му се каня и така и не стигам до него :( Ина беше правила по шведски преди време, но и тези тук са достатъчно предизвикателство да окупирам онова пренебрегвано напоследък помещение :D

    Сърдечни поздрави, Драго, чудесно кътче за кулинарни приключения и прекрасни фотографии!

    ОтговорИзтриване
  4. О, тичай бързо в кухнята DSdiva!
    При твоите способности би било наистина много жалко да я забравиш!
    А тези кюфтенца са наистина вкусни и нямат абсолютно нищо общо с онези от заведенията за обществено хранене където едно време миришеха почти винаги на нещо неопределимо и загоряло.
    Стискам ти палци и да не забравиш да се похвалиш (например във вкусното форумче www.my-worlds.de)! :)

    Поздрави и от мен и един слънчев ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Е, нави ме, то верно само малко посръчкване ми трябва от време на време :D Форумът го открих наскоро, и с изненада установих доста познати лица там. Ще го навестявам с не по-малко удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  6. :)) Така е понякога, зная от опит. Хайде, чакаме вече! :)

    ОтговорИзтриване
  7. За вечеря ще ги имаме, в момента къкрят и всяват смут у съседите с такъв аромат...мммм :Р
    Очаквай снимките...някъде наоколо:D

    ОтговорИзтриване
  8. Цък

    и...пак цък

    Ужасно вкусно се получи!
    Да си призная обаче, вместо бульон, пасирах и ползвах и сварените зеленчуци, както и запекох лука като го обвих с фолио и го метнах в камината...еми, огън е, много добре стана :Р

    Ей, не било лошо да ме сръчка някой :D

    ОтговорИзтриване
  9. :D Досвидяха ти се зеленчуците, а? И аз съм го правил. :))
    Проблемът е с тях само, че сосчето не става така гладко, но важното да е вкусно DSdiva и най-вече сам да си го забъркал. :))
    Вярвам, че и с камината е много добра идея. Аз нямам такава и запичам лука разрязан на две върху дъното на тенджерата преди да добавя водата и зеленчука.
    Благодаря ти много още веднъж за доверието и се надявам наистина да ви е било вкусно! :))

    ОтговорИзтриване
  10. Когато бях малка :), не ги "долюбвах" много тези кюфтенца :)
    Ама говорим за "онзи бял сос"!
    Драго, идеята за сосчето е прекрасна,
    а и Самодивката пусна допълнително едни фитили...
    А, бе с две думи- запалихте ме!
    В най скоро време и в нашата махала ще заухае!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. :)) Виж ти! Ами че те наистина са били заразни!
    Поздрави и за теб Дани!
    Цъфтят ли кокичета в Бургас вече? :))

    ОтговорИзтриване
  12. Хихих, разконспирира ме,Драго, досвидяха ми се зеленчуците, верно е :Р

    Дани, действай, много е вкусно!

    А в Бургас не знам, но цялата ми градинка е в кокичета разцъфнали....вълшебство!
    Снимки ще пусна друг път, че вече е притъмняло :)

    Хубава вечер от мен и...Драго, пак ще те налазвам за идеи, а и ти спокойно можеш да ме посръчкваш ...от време на време де :Р

    ОтговорИзтриване
  13. :)) Null problemo Sabina!

    Приятна вечер и от мене! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Драго, утре специално ще погледна в някой двор :)
    Ивче, ще действам !

    ОтговорИзтриване
  15. Пълна гаранция давам и аз за тези кюфтаци! Най-редовно ги приготвям и просто не мога да повярвам,че го правя.защото спомените ми за кюфтета с бял сос са просто потресаващи.Все ми напомнят на онези в столовете в училищата и предприятията.А тези са така ароматни и вкусни .. ммм. Май пак им е ред да ги завъртя ...

    ОтговорИзтриване
  16. Правих скоро, но не се справих особено добре - оризът в кюфтенцата остава недоварен и лепкав, питах се дали не трябва предварително да се накисне във вода, пак ще опитам!

    Поздрави за твоите вкуснотии!

    ОтговорИзтриване