Продукти:
* 750 гр. мляно месо
* сол
* 1/2 чл черен пипер
* 2 глави лук
* 1/2 връзка ситно нарязан магданоз
* 1/2 чч ориз
* 2 моркова
* 1/2 глава целина
* 1 чл масло
* 1/2 лимон
* 1-2 яйца
* 2 сл брашно
* 1 1/2 чч кисело мляко
Начин на приготвяне:
Нарязваме грубо морковите и целината. Заливаме с 1 1/2 л. вода, посоляваме, пускаме вътре 1 срязана на две и запечена на печката глава лук, маслото, лимона, и варим докато зеленчука леко омекне. Прецеждаме готовият бульон и го слагаме отново на котлона.
Между другото за да не скучаем настъргваме на ренде 1 глава лук, нарязваме на ситно магданоза, прибавяме 2 чл сол, черният пипер, ориза сварен само в 1/2 чаша вода и омесваме добре една хубава гладка каймичка.
Оформяме с мокри ръце средно големи кръгли кюфтенца, овалваме ги леко в брашно, пускаме ги внимателно в бульона и ги сваряваме.
За сосчето разбиваме яйцата с млякото и брашното. Слагаме на огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме от горещата отвара в която са врели кюфтетата докато добие нормалната за сос гъстота.
Ами това е.
Сега остава само да прибавим готовите сварени кюфтета и да сервираме докато все още се вдига пара.
Не забравяйте да поръсите на края от горе прясно счукан или грубо смлян черен пипер. Ястието става така много по-ароматно, а и повече радва окото.
Кюфтета с бял сос
Много вкусно изглеждат тези кюфтенца , Драго !
ОтговорИзтриванеИмаш награда при мен :)
Поздрави и хубава и успешна нова седмица ! :)
О, благодаря много Сабина!
ОтговорИзтриванеТова внимание е наистина много приятно. :)
Винаги надниквам с удоволствие при тебе. Чудни снимки и с вкус избрани рецепти! :)
Ех, на това ястие само му се каня и така и не стигам до него :( Ина беше правила по шведски преди време, но и тези тук са достатъчно предизвикателство да окупирам онова пренебрегвано напоследък помещение :D
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Драго, чудесно кътче за кулинарни приключения и прекрасни фотографии!
О, тичай бързо в кухнята DSdiva!
ОтговорИзтриванеПри твоите способности би било наистина много жалко да я забравиш!
А тези кюфтенца са наистина вкусни и нямат абсолютно нищо общо с онези от заведенията за обществено хранене където едно време миришеха почти винаги на нещо неопределимо и загоряло.
Стискам ти палци и да не забравиш да се похвалиш (например във вкусното форумче www.my-worlds.de)! :)
Поздрави и от мен и един слънчев ден ти желая! :)
Е, нави ме, то верно само малко посръчкване ми трябва от време на време :D Форумът го открих наскоро, и с изненада установих доста познати лица там. Ще го навестявам с не по-малко удоволствие!
ОтговорИзтриване:)) Така е понякога, зная от опит. Хайде, чакаме вече! :)
ОтговорИзтриванеЗа вечеря ще ги имаме, в момента къкрят и всяват смут у съседите с такъв аромат...мммм :Р
ОтговорИзтриванеОчаквай снимките...някъде наоколо:D
:)) С нетърпение даже.
ОтговорИзтриванеЦък
ОтговорИзтриванеи...пак цък
Ужасно вкусно се получи!
Да си призная обаче, вместо бульон, пасирах и ползвах и сварените зеленчуци, както и запекох лука като го обвих с фолио и го метнах в камината...еми, огън е, много добре стана :Р
Ей, не било лошо да ме сръчка някой :D
:D Досвидяха ти се зеленчуците, а? И аз съм го правил. :))
ОтговорИзтриванеПроблемът е с тях само, че сосчето не става така гладко, но важното да е вкусно DSdiva и най-вече сам да си го забъркал. :))
Вярвам, че и с камината е много добра идея. Аз нямам такава и запичам лука разрязан на две върху дъното на тенджерата преди да добавя водата и зеленчука.
Благодаря ти много още веднъж за доверието и се надявам наистина да ви е било вкусно! :))
Когато бях малка :), не ги "долюбвах" много тези кюфтенца :)
ОтговорИзтриванеАма говорим за "онзи бял сос"!
Драго, идеята за сосчето е прекрасна,
а и Самодивката пусна допълнително едни фитили...
А, бе с две думи- запалихте ме!
В най скоро време и в нашата махала ще заухае!
Поздрави и хубава седмица!
:)) Виж ти! Ами че те наистина са били заразни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и за теб Дани!
Цъфтят ли кокичета в Бургас вече? :))
Хихих, разконспирира ме,Драго, досвидяха ми се зеленчуците, верно е :Р
ОтговорИзтриванеДани, действай, много е вкусно!
А в Бургас не знам, но цялата ми градинка е в кокичета разцъфнали....вълшебство!
Снимки ще пусна друг път, че вече е притъмняло :)
Хубава вечер от мен и...Драго, пак ще те налазвам за идеи, а и ти спокойно можеш да ме посръчкваш ...от време на време де :Р
:)) Null problemo Sabina!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и от мене! :)
Драго, утре специално ще погледна в някой двор :)
ОтговорИзтриванеИвче, ще действам !
Пълна гаранция давам и аз за тези кюфтаци! Най-редовно ги приготвям и просто не мога да повярвам,че го правя.защото спомените ми за кюфтета с бял сос са просто потресаващи.Все ми напомнят на онези в столовете в училищата и предприятията.А тези са така ароматни и вкусни .. ммм. Май пак им е ред да ги завъртя ...
ОтговорИзтриванеМай и аз пак вкусно. :))
ОтговорИзтриванеПравих скоро, но не се справих особено добре - оризът в кюфтенцата остава недоварен и лепкав, питах се дали не трябва предварително да се накисне във вода, пак ще опитам!
ОтговорИзтриванеПоздрави за твоите вкуснотии!