понеделник, 17 януари 2011 г.

Мусака с картофи и царевица



Продукти:

* 500 гр кайма (1/2 телешка и 1/2 свинска)
* 700 гр картофи
* 2 глави лук (около 150 гр)
* 400 гр пресни домати или около 150 гр консервирани
* 1 червена капия (около 100 гр)
* 100 гр варена царевица от консерва
* 200 мл прясно мляко (1 водна чаша)
* 1-2 яйца
* 3 СЛ брашно
* 1 малка връзка мерудия
* сол и пипер на вкус



Начин на приготвяне:

Нарязваме картофите на малки кубчета, запържваме ги бързо на силен огън в малко мазнина и ги изваждаме.

Запържваме в същият съд ситно нарязаните чушка и лук и прибавяме каймата.

Бъркаме докато се изпари водата, добавяме нарязаните домати и пържим около 5 мин отново.

Накрая слагаме подправките, царевицата и солим на вкус.

Изсипваме равномерно половината от картофите на дъното на една тавичка или друга форма за печене. Добавяме като следващ слой каймата, а най-отгоре разтиламе останалата половина от картофите.

Печем при 225°С до леко зачервяване.

През това време подготвяме заливката като разбиваме млякото, брашното и яйцето с малко сол.

Изливаме я равномерно отгоре и пичем още десетина минутки до апетитно загоряла коричка.





Това е.

Нарязваме, сервираме, изяждаме.

Облизваме се после и готово!


Няма коментари:

Публикуване на коментар