събота, 8 януари 2011 г.

Лимонов сладкиш с оризов пълнеж




 Продукти:

За пълнежа:

1 л прясно мляко
300 г ориз

корите на 3 лимона
10 с.л. лимонов сок
150 г захар
400 мл прясна сметана
2 белтъка
1 щипка сол

За тестото:

200 г брашно
100 г захар
1 щипка сол
1 яйце
125 г меко масло

За украсата:

пресята пудра захар и няколко лимонови шайби





Начин на приготвяне:

ОК. Започваме.

Първо кипнете млякото. После прибавете ориза, успокойте до минимум огъня и варете така около 30 мимути.

Същевременно се захванете и с тестото. Пресейте за целта брашното, прибавете захарта, солта, яйцето и маслото. Разбийте всичко с миксера отначало лекичко, след това по-бързо, а на края на най-високата степен и го бъркайте до тогава, докато не забележите, че точно така в никакъв случай няма да стане.

Хванете го сега с ръчичка и го накарайте с едно нежно, но убедително месене от удоволствие съвсем да омекне.
Ако му е било твърде хубаво и започне да лепне, сложете го за малко в хладилника и като се стегне отново, продължете нататък.

Половината от тестото разточете савсем тъничко на дъното на една ринг-форма с диаметър 28 см. С виличка го надупчете хубаво и пристегнетете пръстена около него.

Пече се около 15 минутки при 200°С в предварително загрята фурна.

През това време разбъркайте със сварения и поизстинал ориз настърганата лимонена кора, лимоновия сок, сметаната и останалата захар. Разбийте белтъците на сняг заедно с една щипка сол и прибавете и тях към сместа много внимателно.

Втората половинка тесто оформяте на една дълга опашка. Притиснете я с пръсти над готовия блат към стената на поохладената форма и я разтелете с много търпение по цялата вътрешна повърхност на пръстена.

Сега изсипете вътре пълнежа, разклатете леко да се поизравни и изрежете с един остър нож излишното тесто над него.

Хвърлете формата отново във фурната. Пече се при 180°С около 50-60 минути.

Само още малко търпение! Вече почти сме готови!

Като се зачерви апетитно и във въздуха се разстеле зеленият дах на лимони го извадете да се поохлади, отворете формата и го оставете съвсем да изстине.

Следва поръсване с пудрата-захар и декориране на вкус с лимоните.






по Dr. Oetker


Лимонов сладкиш с оризов пълнеж

6 коментара:

  1. Голямо изкушение, Драго! Мислиш ли, че ще се получи добре и с малко боровинки?

    ОтговорИзтриване
  2. О, мисля, че със сигурност ще го освежи Еос. Чудесна идея, но все пак трябва да се изпробва. Сложи, ако искаш първо тук-там някоя да изненадва приятно, а аз през това време пък ще ти стискам палци. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Повече от изкушение, Драго :)
    И аз бих поопитала с някое друго плодче!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Дани!

    Напомнят ми за лятото сега, но е все още далече. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен сладкиш !
    И снимките са разкошни !
    Поздрави . :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Сабина!

    И твоето блогче е много вкусно и весело! :)

    Ще си имаш сега един гост повече. :)

    До скоро

    ОтговорИзтриване