петък, 17 юни 2011 г.

Френска яйчна супа




Продукти за 4 порции:

1 малка връзка див лук
4 яйца
морска сол
около 100 мл прясна сладка сметана
4 с.л. крем фреш, крема или пък настърган кашкавал
меко масло за формичките





Начин на приготвяне:

Първо подгряваме на 180° фурната, намазваме формичките за печене обилно с маслото, кипваме около 1 л вода някъде и нарязваме дивия лук на къси свежи тръбички.

ОК, толкова за подготовката. А ето ви и приготвянето в едно изречение с няколко думи:

Слагаме на дъното крем фреша или кремата, прибавяме леко разбитите белтъци, поставяме отгоре цели жълтъците, поръсваме много щедро с лука, солим и заливаме всичко с прясна сметана. Печем всичко на водна баня около 10-15 минути.





Ами това е. Бързо и лесно, но за това пък незабравимо и вкусно!




 Една супа-аламинутка или по-скоро една мъничка лятна серенада.




Да ни сладка! :)


PS.
Ако използвате кашкавал или пък, ако намерите случайно в хладилника малко от френския "Gruyère", то сложете го моля ви най-отгоре и наблюдавайте как се топи и превръща във вкусна коричка. :)

Френска супа с яйца

12 коментара:

  1. Представям си едно ароматно рохко яйце, каквото обожавам:)
    Драго прекрасно поднесено!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, много рохкавичко си беше даже и става за отрицателно време. Опитай.

    Благодаря за отзива Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм виждала подобна супа, а е направо очарователна! Не се и съмнявам, че ще бъде много, много вкусна.
    Драго, просто не знам откъде ги измъкваш тези невероятни рецепти!
    Аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Lety,
    както е известно приятели по вкус няма, но пък при тази "сложност" на изпълнение един опит от любопитство определено си заслужава.
    Хайде пробвай и ела да разкажеш.:)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда чудесно! В компанията на този слънчоглед - още повече. Като снимка на лятото в кухнята;)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Марта!
    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много силно ми предизвика любопитството с тази рецепта,изглежда изкушаващо,но защо супа?По-скоро си го представям като някакъв вариант на суфле или огретен.
    Може ли повече подробности за косистенцията,Драго!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти за интереса Елексир!
    Супичката наистина изглежда като суфле. Питаха ме вече и други, но тя си е течна. Това, което я кара да изглежда така е препеченото каймаче от сметаната и крем-фреша.
    В другата чашка се показваше малко отготе и рохкавото жълтъче т.е. така, както трябва да бъде, но снимката не се получи и не ви я показах.
    Опитай с кашкавал Елексир, като го настържеш отгоре. От количеството му ще зависи и гъстотата така, че си я направи точно такава каквато ще ти хареса. Стискам ти палци! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Драго,аз така,както си ги представям продуктите,разпределени в тези 4 купички,не ми се струва да остане много течно.Нали течността идва единствено от сметаната,която ще се падне по 25 мл. в купичка?
    Не че е чак толкова важно,просто исках да си го представя по-подробно!
    Тъкмо с тази рецепта ще си тествам новите купички !
    Поздрави и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Предполагам, че недоразумението идва от това, че аз използвам прясна сладка сметана, която е съвсем течна. Не съм виждал в България още такава и може би за това се разминаваме с представите някъде. Но няма значение, защото скоро ще ми разкажеш как е станала. Един усмихнат ден и за тебе! :)

    ОтговорИзтриване