петък, 23 септември 2011 г.

Скачата





Продукти:

броколи
картофи
лук нарязан на фикийки
сол, черен пипер, зехтин
Тесто за хляб








Начин на приготвяне:

Първо да ви предупредя докато е време.

Това не е някакъв специалитет или прецизна рецепта, а по-скоро само идеята за такава така, че напълнете това джобче с това, което в момента най-много ви се похапва.

Аз я направих така, както моя сицилиански колега ми я разказа, за това много поздрави сега от Кармело или по-скоро от неговата така прехвалена баба.

И ето:

Разточваме тестото толкова кръгло и тънко, колкото на всеки му се отдава.

Половината от това пухкаво слънце покриваме с тънки филийки от едно средно голямо картофче. След това идва ред на лука, а накрая поръсваме всичко с букети от броколи.






Малко олио, сол и пипер, и това е.






Завиваме плънката с "чистата" половина тесто и притискаме плътно един към друг краищата с пръсти за да не се разтече вкусното после в тавата.






Набоцкваме с вилица, мажем пак с олио и хвъляме това чудо във фурната. Печем до порозовяване на ниската температура от около 150°.

Изваждаме, задушаваме малко в кухненска кърпа и ето ни една готова малка скачата.





 Това е.

Да ни е сладка!



16 коментара:

  1. Нямаш милост!
    Готова съм да вечерям още веднъж:)

    ОтговорИзтриване
  2. О, не бързай Мъхче. И за закуска става. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна идейка, май след нея доста ще се скача, да се изгорят калориите:)

    ОтговорИзтриване
  4. О, при това зелено не вярвам да се наложи да подскочиш и два пъти traiana. Давай по-смело! Стискам ти палци. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Е,направо е невероятно апетитно! Цар си и това си е то!

    ОтговорИзтриване
  6. Драго,италианците са ненадминати с вкусните си и лесни рецепти!Каквато и твоята днес!Страхотно,приветствам!

    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Да, благодаря за стимула Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Така е Елексир. И на мен ми допадат.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за вкусната рецепта и най-вече за потвърждението, че някъде по света правят по този начин бързи и "мързеливи" вкусотийки.
    Правя нещо подобно когато "разчиствам" хладилника.

    ОтговорИзтриване
  10. Да, практично, бързо и вкусно. Благодаря ... Анонимен!

    ОтговорИзтриване
  11. Направо скокнах при вида на тази скачата! Уникално вкусно изглежда туй нещо!:-))
    Хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. И на теб Мони! :)

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Името на ястието на италиански е СКИАЧАТА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Mille grazie, Анонимен!
      Аз намерих тогава поне три разновидности на тази дума и мои италиански колеги ми казаха, че точно така би трябвало да се напише.
      За мен всъщност не е чак толкова важно дали е Scachatta, Scaciatta или пък Скиачата, но ако си сигурен, че така е правилно, дай ми някакъв линк да погледна.

      Изтриване