неделя, 2 октомври 2011 г.

Пица "Бианка"

ОСНОВНА РЕЦЕПТА 





Продукти за 2 пици:

150 мл вода
300 г брашно или 250 г брашно + 50 г грис за още по-хрупкава и звучна захапка
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 пакетче суха мая за хляб или 20 г прясна

груба готварска сол, розмарин и зехтин за намазване








Начин на приготвяне:

Да, бяла пица се казва и ми се струва, че поне на цвят я докарах. Съвсем изчистена и съвсем семпла. Точно такава, каквато в Рим се продава или в най-лошия случай изглежда така, както ми я описа моят римски колега.

ОК, няма да ви обиждам с разкази за това как се прави тесто, а и продуктите за него по-горе са на всички познати. Ще ви дам само няколко важни дреболийки за из път, които повечето от мързел като мен ги забравят.

1. Тестото се меси задължително поне 10 минути. Който си има робот трябва да прави мускули някъде другаде.
2. По време на месенето се тегли на дълго руло и се сгъва после в средата. Това упражнение се повтаря наколко пъти за да си мислим, че пицата ще стане чрез това по-въздушна.
3. Олиото се слага накрая. Натискайте го с готовото тесто за да полепне, а после пък него с ръката така, че да ви се прецежда през пръстите и то до тогава, докато поеме.


После е ясно.

След като втаса разтегляме пицата на ръка и хвърляме всякакви видове точилки в коша.
Намазваме я добре със зехтин и поръсваме учтиво със сол и иглички от розмарина.

Печем в предварително загрята на максимум и само на долния реотан фурна, и то обезателно на най-долната шина.


Това е основната рецепта за бялата пица.


И така също е вкусна, но вижте след като я опечем какво още може да композираме с нея:




ПИЦА "БИАНКА" С НАДЕНИЧКА И РУКОЛА






Продукти:

прясна наденица
рукола
пармезан



Начин на приготвяне:

Изстискваме онова в наденицата в котлона и запържваме като при мусаката.
Ръсим върху горещата пица, покриваме с рукола и настъргваме малко от кашкавала.





ПИЦА "БИАНКА" С ПРОШУТО И РУКОЛА






Продукти:

прошуто
парти-доматчета
рукола
пармезан



Начин на приготвяне:

Същият като по-горе само, че сменяме мръвката.

 






Чудесна е!


Една пица погледната от съвсем друг ъгъл. Фина, свежа и горда с вкуса си.

Истинска класика.

Явно не случайно римляните се засягат като ги нарекат италианци.



8 коментара:

  1. Пицата е чудесна, особено с мръвка:) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. А на теб една още по-хубава! :)

    Благодаря ти traiana!

    ОтговорИзтриване
  3. Искам да дръпна мръвката от последната ти снимка. Ууууууууууууууууужасно е апетитна!

    ОтговорИзтриване
  4. Опитай! Ако беше възможно твоите отдавна да съм ги излапал всичките вече. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Красиво и много вкусно, Драго! Всичките предложения за на висота, бих опитала по парченце от всяка...
    Хубава нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Привет Ева! И отново успя така приятнода ме изненадаш! :)

    Разбира се, че ще опиташ!

    Всичко най-, най- ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Драго,
    за мен - последния вариант, много вкусно и красиво.

    ОтговорИзтриване
  8. Всички са вкусни Диди! Дори тази без нищо си заслужава да се опита.
    Чудно блогче си имаш!
    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване