Продукти:
2 телешки стека, а още по-добре oт филето
смлян шарен пипер (черен, червен, бял или пък какъвто намерите)
сол и малко краве масло за пърженето
1/4 бурканче маринован зелен пипер
150 мл коняк
200 мл прясна сметана
2 ч.л. сух телешки бульон
1 ч.л. доматено пюре
За ароматните картофки:
2-3 картофа
2 дафинови листа
1 глава лук
сол, няколко зърна черен пипер
парченце масло на върха на ножа
свинска мас
Начин на приготвяне:
За да успеем да сервираме всичко навреме започваме с гарнитурата. За целта почистваме и нарязваме картофите на мънички кубчета и ги варим около десет минути в подсолена вода заедно с давиновия лист, пипера, разрязаната на две глава лук и една малка бучка масло за цвят и за да не се пени.
Изцеждаме, отстраняваме зеленчуците и оставяме картофите да изпръхнат.
През това време или да кажем по-добре едновременно, подгряваме силно маслото в тигана. Поръсваме стека с грубо смлените сол и пипер, притискаме ги плътно с длан и мятаме парчето месо в тигана.
Сега ускоряваме темпото. Пържим по 2-3 минути от всички страни като не забравяме и ръбовете открая. Премахваме излишната мазнина, заливаме с коняка, обаждаме се до пожарната за да знаят, че готвим и след това палим.
Фламбираме 5-6 секунди и гасим с капака. Изваждаме мръвката, увиваме я плътно в алуминиево фолио и я оставяме да отдъхне.
После изсипваме в тигана добре изплакнатия зелен пипер и го намачкваме леко с вилица за да се напука. Който желае, може да го направи и предварително в хаванче. Прибавяме бульона и доматеното пюре, а след това и сметаната. Разбъркваме, оставяме да поври, накрая опитваме и доовкусяваме точно така, както желаем.
ОК, месото е тук и сосчето е готово. Ако някой все пак не обича съвсем алангле, може най-късно на това място да сложи стека в на 90° подгрята фурна за около 20-30 минути.
Накрая се връщаме пак в началото и продължаваме с картофите от там, където ги бяхме оставили. Пържим ги до златисто в сгорещената мас, опитваме ги, солим ако трябва и бързо сервираме преди да сме ги изяли още по пътя.
Ако желаете, което и препоръчвам, върнете мръвката в соса, полейте я с него добре, а след това притворете очи и просто и се насладете.
Гъбки също пасват идеално. Аз ги забравих на първите снимки, но след това ги добавих и изглеждаше точно по следния начин:
Ами това е.
Да ви е сладко!
Телешки стек със зелен пипер и ароматни картофи
Тази тридневна неудържима атака би погубила не само завистниците, но и твоите приятели тук.
ОтговорИзтриванеСпри се , Драго, че ще получа разрив на сърцето!
Наздраве, пък каквото ще да става!
Наздраве Вили!
ОтговорИзтриванеТоку що си налях и те прочетох тъкмо навреме. :)
Изглежда нечовешки вкусно. Вдъхновен от теб утре ще направя една спциална подборка от рецепти с телешко в БЛОГОВОДИТЕЛ!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Илияне! Една чудесна идея!
ОтговорИзтриванеТелешкото е за мен кралицата на трапезата и определено ще си заслужава, но ако ме питаш вземи си първо нужното време и опитай обезателно тази рецепта. Не е нищо ново, но за това пък е класика. Да ти е сладко. :)
Драго, подкара си го това телешко и те така:)Изглежда суперрррр!
ОтговорИзтриванеЕ ,ще се възползвам задължително от това кулинарно изкушение.Страхотна презентция!
ОтговорИзтриванеО, в действителност изглеждале много по-хубаво, но така е със снимките, понякога стават. Две мнения обаче няма- много е вкусно! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Traiana!
Обезателно Хляб и сол!
ОтговорИзтриванеГолям пропуск ще е, ако забравиш!
Благодаря ти! :)
Драго, и за мен телешкото е на върха,
ОтговорИзтриванеот месата, които слагаме на трапезата !
А снимките са ужасяващо вкусни!
Наздраве и да ти е сладко!
Наздраве градско! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Мамо мила... или mamma mia ... все тая.
ОтговорИзтриванеИскам и аз такъв стек:)
Здравей Диди! :))
ОтговорИзтриванеНе го пропускай!
Драго, това е нечовешки апетитно! Днес се чувствах подготвена за твоя блог и обядвах преди да влезна, но това е просто убийствено...
ОтговорИзтриванеГоркото Лулу! :))
ОтговорИзтриванеАз в твоето блогче имам къде по-големи проблеми. Завиждам ти благородно.
Благодаря, че намина! :)