неделя, 13 ноември 2011 г.

Телешки стек със зелен пипер и ароматни картофи






Продукти:

1 телешки стек, а още по-добре едно парче oт филето
смлян шарен пипер (черен, червен, бял или пък какъвто намерите)
сол и малко краве масло за пърженето
1 бурканче маринован зелен пипер
150 мл коняк
100 мл прясна сметана
2 ч.л. сух телешки бульон
1 ч-л- доматено пюре

За ароматните картофки:

2-3 картофа
2 дафинови листа
1 глава лук
сол, няколко зърна черен пипер
парченце масло на върха на ножа
свинска мас








Начин на приготвяне:

За да успеем да сервираме всичко навреме започваме с гарнитурата. За целта почистваме и нарязваме картофите на мънички кубчета и ги варим около десет минути в подсолена вода заедно с давиновия лист, пипера, разрязаната на две глава лук и една малка бучка масло за цвят и за да не се пени.
Изцеждаме, отстраняваме зеленчуците и оставяме картофите да изпръхнат.

През това време или да кажем по-добре едновременно, подгряваме силно маслото в тигана. Поръсваме стека с грубо смлените сол и пипер, притискаме ги плътно с длан и мятаме парчето месо в тигана.

Сега ускоряваме темпото. Пържим по 2-3 минути от всички страни като не забравяме и ръбовете открая. Премахваме излишната мазнина, заливаме с коняка, обаждаме се до пожарната за да знаят, че готвим и след това палим.

Фламбираме 5-6 секунди и гасим с капака. Изваждаме мръвката, увиваме я плътно в алуминиево фолио и я оставяме да отдъхне.

После изсипваме в тигана добре изплакнатия зелен пипер и го намачкваме леко с вилица за да се напука. Прибавяме бульона и доматеното пюре, а след това и сметаната. Разбъркваме, оставяме да поври, накрая опитваме и доовкусяваме точно така, както желаем.

ОК, месото е тук и сосчето е готово. Ако някой все пак не обича съвсем алангле, може най-късно на това място да сложи стека в на 90° подгрята фурна за около 20-30 минути.

Накрая се връщаме пак в началото и продължаваме с картофите от там, където ги бяхме оставили. Пържим ги до златисто в сгорещената мас, опитваме ги, солим ако трябва и бързо сервираме преди да сме ги изяли още по пътя.

Ако желаете, което и препоръчвам, върнете мръвката в соса, полейте я с него добре, а след това притворете очи и просто и се насладете.

Гъбки също пасват идеално. Аз ги забравих на първите снимки, но след това ги добавих и изглеждаше точно по следния начин:





Ами това е.

Да ви е сладко!



Телешки стек със зелен пипер и ароматни картофи

14 коментара:

  1. Тази тридневна неудържима атака би погубила не само завистниците, но и твоите приятели тук.
    Спри се , Драго, че ще получа разрив на сърцето!
    Наздраве, пък каквото ще да става!

    ОтговорИзтриване
  2. Наздраве Вили!
    Току що си налях и те прочетох тъкмо навреме. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда нечовешки вкусно. Вдъхновен от теб утре ще направя една спциална подборка от рецепти с телешко в БЛОГОВОДИТЕЛ!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Илияне! Една чудесна идея!
    Телешкото е за мен кралицата на трапезата и определено ще си заслужава, но ако ме питаш вземи си първо нужното време и опитай обезателно тази рецепта. Не е нищо ново, но за това пък е класика. Да ти е сладко. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Драго, подкара си го това телешко и те така:)Изглежда суперрррр!

    ОтговорИзтриване
  6. Е ,ще се възползвам задължително от това кулинарно изкушение.Страхотна презентция!

    ОтговорИзтриване
  7. О, в действителност изглеждале много по-хубаво, но така е със снимките, понякога стават. Две мнения обаче няма- много е вкусно! :)
    Благодаря ти Traiana!

    ОтговорИзтриване
  8. Обезателно Хляб и сол!
    Голям пропуск ще е, ако забравиш!
    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Драго, и за мен телешкото е на върха,
    от месата, които слагаме на трапезата !
    А снимките са ужасяващо вкусни!
    Наздраве и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Наздраве градско! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Мамо мила... или mamma mia ... все тая.
    Искам и аз такъв стек:)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Диди! :))

    Не го пропускай!

    ОтговорИзтриване
  13. Драго, това е нечовешки апетитно! Днес се чувствах подготвена за твоя блог и обядвах преди да влезна, но това е просто убийствено...

    ОтговорИзтриване
  14. Горкото Лулу! :))

    Аз в твоето блогче имам къде по-големи проблеми. Завиждам ти благородно.

    Благодаря, че намина! :)

    ОтговорИзтриване