неделя, 20 ноември 2011 г.

Котлети с резене и скариди

.




Продукти за 2 порции:

2 свински котлета
1 глава резене, див копър, морач, Foeniculum или просто фенхел, както в по-голямата част на Европа се казва.
2 скилидки чесън ситно нарязани
1 морков
1 домат или 4-5 малки парти-доматчета
50 мл бяло вино
50 мл мастика
една щипка семена от фенхел
няколко зърна червен пипер
сол, пресен кориандър
2 листа от алабаш
по желание една шепа скариди
зехтин








Начин на приготвяне:

Ако сте решили днес наистина да си разнообразите малко живота, то загрейте първо в тигана малко зехтин, хвърлете скаридите в него и ги поизпотете там от всички страни до едно привлекателно вкусно червено. Не ви харесва особено много тази идея? ОК, забравете я просто и продължете без нея.

В същата мазнина пържим нарязаните зеленчуци заедно със зърната червен пипер, чесъна и семената от фенхел. Като станат полу хрупкави гасим с виното, а за още по-убедително изсипваме и мастиката вътре. Прибавяме нарязаните на филийки домати, солим и чакаме да поизври течността като от скука подмятаме от време на време всичко нагоре с тигана . Освежаваме с кориандър.

Потапяме в горещото  сосче листата от алабаш само колкото апетитно да лъснат, слагаме по едно в чинийка и го покриваме небрежно с готовата гарнитура. Разбира се, че може тук и без тях, но ако ги имате случайно в наличност трябва обезателно да ги опитате! Ще ви изненадат наистина много приятно.

Така, забравихме пак най-важното. Върнете се сега в самото начало и изпържете в грилов тиган намазаните с олио мръвки. Само със сол и черен пипер. Хвърлете ги после върху зеленчука, а любителите на вкусните експерименти да поръсят всичко и с изпържените по-горе гарнели.


 





Ами това е.

Не е просто вечеря, а една вкусна приказка за преглъщане и изяждане.

Наздраве от мен!

Добър апетит ви желая!







Котлети с резене и скариди

9 коментара:

  1. Е, това се казва изкушение!
    Много апетитно и красиво представено!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, точно такова си беше Мира. :)
    Опитай го и ти обезателно!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, ама Драго! Направо ме заболя сърцето от тези вкусни, сочни и примамливи вкусотийки! Пращай ги в колет веднага:)

    ОтговорИзтриване
  4. Имам по-добра идея Траяна.
    Ще изям една пържолка и заради теб.Нали може? :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много примамлива рецепта, страхотни продукти си съчетал в неустоимо ястие!
    Поздрави, Марияна!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей градско! :)
    Със скариди ще я направиш, нали? ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Ааа,на мен идеята със скаридите ми допада идеално!Даже мога само на тях да си остана в комбинация в този прословут фенхел,още му се каня де!
    Но ти си отишъл далеч в кулинарните си фантазии,Драго,и си завършил ястието много колоритно отново!

    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Това си е празнично изкушение;-)
    Снимките са много хубави и апетитни!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Роси!

    Отново прекрасни снимки при теб Мъхче!

    Хубаво е да ви видя отново. :)

    ОтговорИзтриване