четвъртък, 5 януари 2012 г.

Шоколадова безе-торта

.





Продукти за 6 порции:


225 г обикновени бисквити, бишкоти или "Котешки езичета" (не мога да се закълна, че последните се произвеждат все още)
50 г стопено краве масло

За пълнежа:

3 жълтъка
50 г захар
4 с.л. нишесте
600 мл прясно мляко
100 г стопен горчив шоколад

За безето:

3 белтъка
100 г захар
1 пакетче ванилия

Печени бадеми за декорация.









Начин на приготвяне:



Слагаме бисквитете в една здрава торбичка и ги налагаме с точилка или с някакъв друг "домоуправител" дотогава, докато се превърнат в галета. След това ги омесваме с маслото на меко ронливо тесто и обличаме равномерно стените на съда за печене с него.

За пълнежа разбиваме с кухненския робот жълтъците, захарта, нишестето и почти заврялото мляко на една гладка маса. После преместваме сместа в тенджера и под нерекъснато бъркане на слаб огън прибавяме шоколада.

Накрая изсипваме всичко върху тестото във формата и то така, че да се получи нещо такова:







За безето разбиваме белтъците с миксера докато започнат твърдо да пръскат. По малко прибавяме две трети от захарта превръщайки всичко на лъскав, бял сняг, който бихме могли веднага да излапаме. Сипваме и останалата третина заедно с ванилията и отново разбъркваме. После изсипваме върху тортата, заглаждаме леко с лъжица оформяйки малки весели буклички с нея.

Печем на 170°С до порозовяване около 31 минути.





За пред хората обезателно сервираме тортичките нарязани и старателно декорирани в чинийки.









А когато никой не ни гледа и една лъжица май е достатъчна.







Това е.

Да ни е сладко!








23 коментара:

  1. Разкошна е, Драго! Вкусна, ароматна и пълна с целувки да е за теб новата година! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерсиии!
    Да ти се връща Ева! :))

    ОтговорИзтриване
  3. За много години! Много здраве, щастие и късмет!
    Невероятни изкушение за старт на Новата година, прекрасно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. За много щастливи години Tраяна! :)

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. нямам думи :) само преглъщам :)
    прекрасна година ти пожелавам, Драго :)

    ОтговорИзтриване
  6. Нека бъде усмихната и за теб Зори! :)

    Вземи си парченце! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Като си дойдеш ти обещавам да те снабдя с котешки езичета.Защото си ги имаме тук в България.А ти пък ще ми направиш тази тортичка!Че ми изтекоха очите и лигите по нея!Напров се окапах ....

    ОтговорИзтриване
  8. Драго, най-ми хареса последната част - с лъжицата! :))) Ами то как да устоиш на такава вкусотия!
    Да не пропусна и пожеланията, че се разсеях от тортата.
    За много години, здраве , дълголетие, късмет, любов и щастие!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  9. Dragi Drago, srećna Nova godina tebi i tvojoj porodici, puno zdravlja i uspeha u životu i radu i naravno divnih recepata :)
    Torta je divna, a fotografije očaravajuće lepe :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Да, Йоли. Тръгвай вече да ме посрещаш, защото идвам веднага.

    ОтговорИзтриване
  11. Драга jacamaca,
    и аз ти желая всико най-щастливо и най-лепо през тази Нова Година! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Миро!
    Радвам се, че тортичката ти хареса, а още повече, че не се забравяме.
    За много години! Да сме живи, здрави и гладни! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Искам да ви благодаря за чудесната рецепта. Вече е изпробвана, в два вариянта 10 минути след като беше готова с лъжичка, и едно малко парченце с виличка на другата сутрин.Бързо лесно и много, много вкусно. Още виднъж благодаря.

    ОтговорИзтриване
  14. Не, аз ти благподаря Таня! Споделено е двойно по-вкусно. Радвам се, че ти е харесала и наистина е много лесна. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Тази рецепта ме накара да съм благодарна, че си служа еднакво добре и с лявата, и с дясната ръка. Чудейки се дали да направя тази торта или медената торта на Йоли, взех най-гениалното решение- ще направя и двете и после ще взема по лъжица във всяка ръка и ще редувам лява ръка, дясна ръка:))) Чудна е рецептата!Милена

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна рецепта!Бърза и лесна. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  17. Така е, няма по-правилно решение Милена. :)
    Не забравяй само да ни разкажеш коя по-бързо е свършила. ;)
    Да ти са сладки!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Краси! Дано я видя скоро в твоето блогче. Успех ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте Драго, прекрасна тортичка. Аз съм Поли и съм абсолютно начинаеща, за което ме извинете,защото ще задам глупав въпрос! Реших да я направя за празника св. Валентин да изненадам половинката си. Бисквитеното тесто трябва да се облепи на стените на съда за печене, това включва ли и дъното на съда за печене. по снимките виждам, че на дъното май няма от бисквитеното тесто, та се чудя. Благодаря много за разбирането и ще се похваля със снимка.

    ОтговорИзтриване
  20. Привет Поли!
    Дано не си се отказала да я направиш, докато аз намеря време да ти отговоря.
    Цялата форма се покрива отвътре с един пласт тесто.
    От сега вече се радвам за снимката!:)
    Успех!
    Стискам ти палци! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Пак съм аз. Благодаря Ви много :) Не съм се отказала, ще изпека сладкиша в тавичка 30/20см предварително и после ще сложа белтъците и ще допека до розово белтъците, тъй като ме е страх да не загоря сладкиша. Фурната ми е българска не си знае годините, марка Мечта и няма градуси. Благодаря отново. Очаквайте снимка. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Утре ще се опитам да повторя тази вкусотия и не само защото ми харесва, а защото си описал начина на приготвяне по един невероятен начин. Ще се придържам към финалния кадър с лъжицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. A аз пък ще ти стискам от тук палци. :)
      Благодаря ти и да ти е сладко Весе!

      Изтриване