.
Продукти:
1 л бульон от аспержи (виж предната рецепта)
1 ч.л. сух зеленчуков бульон
2 с.л. краве масло
3 с.л. брашно
100 мл бяло вино
1 жълтък
200 мл прясна течна сметана
сол, черен пипер, индийско орехче и лимонов сок
Начин на приготвяне:
Не сме всички от Габрово, но да сварим аспержи и да изхвърлим бульона би било не разхищение, а чисто кощунство. Почти без усилие ще получим от него една фина незабравима крем-супичка, която наистина не е всекидневна.
Запържваме в маслото брашното при непрекъснато бъркане точно една минута и 12 секунди. Като ни погъделичка леко носа аромата, гасим веднага с бялото вино и разреждаме с 1 л бульон от аспержи. За по-гладни може и литър и половина, но трябва след това да регулират с нишесте гъстотата.
Застройваме с разбитата с жълтъка сметана и оформяме накрая вкуса с лимоновия сок и всички подправки. Ако случайно все пак са останали може да нарежем вътре и няколко сварени аспержи.
Да ви е сладка!
Звуччи вкусно, изглежда прекрасно, само дето няма аспержи:) Още си ваканция май:) Това да се чува!
ОтговорИзтриванеЕ, ами ще трябва да си засеете малко Траяна. :)
ОтговорИзтриванеЕдно всезнайче съвсем скоро ми каза, че България е била един от главните износители на аспержи в Европа преди комунизма.
Бил е премахнат като селскостопанска култура, защото се е водил буржоазна храна тогава.
Кой като мене. :)
Една хубава вечер желая!
Аз пък не съм хапвала аспержи :,) Изглежда вкусно!:)
ОтговорИзтриванеПоне в буркани със сигурност ще намериш. С холандско сосче са чудни, а със сока може да забъркаш и супичката за проба.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти кокона! :)