петък, 22 юни 2012 г.

Чили кон карне на фурна ала Драго

.



Продукти:

4 глави лук накълцани на ситно
2 ситно нарязани скилидки чесън
1 ч.л. лют червен пипер чили или кой колкото може да носи
200 г доматено пюре
1 консерва 250 г нарязани домати
1 консерва 250 г кидней-боб или сварен червен едър български боб
1 малка консерва варена царевица
1 бира
1 кубче телешки бульон
нишесте за сгъстяване
1 кг телешка кайма
1 с.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. майорана
1 с.л. риган
зехтин
2-3 сварени и обелени моркова
100 г настърган кашкавал

За картофеното пюре:

 1 кг варени и обелени картофи
150 г прясно мляко
150 г прясна течна сметана
50 г краве масло
индийско орехче и сол






Начин на приготвяне:

Едно малко изобретение за хора с повече време желаещи същотото, но все пак малко по-друго.

И така, сосчето първо:
Запържваме половината лук с чесъна, разбъркваме с доматеното пюре и поръсваме за по-секси с достатъчно чили.  Прибавяме доматите, заливаме за настроение с бира, поръсваме с бульона  и като покъкри от удоволствие около половин час добавяме царавицата и боба. Сгъстяваме с нишестето и подправяме със сол, майорана и риган.

Това беше като начало. Сега пържим другата половина от лука с каймата. Добавяме една нотка вкус с кимиона и черен пипер, солим и се захващаме с пюрето.

Загряваме сметаната, маслото и прясното мляко на котлона около 2-3 минути. Пресоваме картофите и съединяваме внимателно с предното като се напрягаме усърдно с пасатор. Тук му е мястото на индийското орехче. Не се скъпете. То е един естествен афродизиак, от който всеки има понякога мъничко нужда.

Сега само сглобяваме. Обличаме формата с един тънък пласт от пюрето. По средата полагаме морковите и облицоваме и тях в меко. Разпределяме в легълцата по равно каймата.





Изравняваме всичко със соса.




Поръсваме с кашкавала.




Запичаме във фурната до едно примамливо златисто-червено и ето, че сме готови за една почти-изневяра.




Да ни е сладко!




8 коментара:

  1. И си е вкусно. Беше по-точно. :)
    Добре дошла Соня!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Е такъв вариант на тази манджичка не съм яла! Това си е направо чили кон карне - де лукс! Много готино си го направил.

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси Диди!
    И аз не бях ял и взех, че си го измислих. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно си го представил!Много го обичам,точно в "секси" варианта,както си го нарекъл и тъй като не ям месо го приготвям със соева кайма.Допадна ми варианта ти с подложка от картофено пюре.
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Бети,
    Радвам се, че си хареса при мен нещо.
    Едно чили без истинско месо може би, но без лютичко наистина не би било вече такова. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ме заинтригува рецептата, и я осъществих. Понеже в къщи не ядем люто и затова стана (Не) чили кон карне, но въпреки това ястието много ни хареса.
    Благодаря ти за рецептата и страхотното представяне! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Хриси! Толкова ме зарадва! :)
      И на мен така много ми допадна.

      Изтриване