събота, 30 юни 2012 г.

Ягодов сладкиш с вино

.



Продукти:

400 г ягоди
захар

За блата

80 г краве масло
2 яйца
80 г захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
125 г брашно
50 г натрошени бадеми

За крема

250 г кисело мляко
1 с.л. пудра захар
1 пакетче втърдител за сметана
кората на 1 лимон фино настъргана

За глазурата

 250 мл бяло сладко вино
1 пакетче прозрачна глазура








Начин на приготвяне:

От мъничко скука и от малко нямане какво да се прави се роди това мъничко удоволствие от подръчни материали така, че тази комбинация от сладко вино с ягоди се получи без всякакви планове и особени умствени напъни. Може и отново да съм изобретил топлата вода без да го искам, но това съчетание на аромати се оказа за мен съвсем ново и е бих казал просто гениално. Ако някой някога е правил дегустация в хладни каменни изби и вдишал и вкусил от финия дъх на горски съкровища преплетен с този на винцeто ще разбере веднага какво се опитвам да ви опиша като си го спомни отново, но този път многократно усилено.
И така, да започваме:




Нарязваме първо на половинки свежите ягоди, поръсваме ги обилно със захар и ги оставяме в хладилника за да си пуснат от сокчето. 

От горепосочените продукти забъркваме с миксера тестото за блата като ги прибявяме едно по едно по реда им на изброяване. Намазваме една форма за печене с краве масло, изливаме вътре и печем при 170°С около 20-25 минути. Изваждаме и докато изстива омагьосваме кремчето.

Това става почти веднага понеже за целта трябва да разбием само млякото със захарта и втърдителя за сметана.  Разбъркваме с лимоновата кора и изсипваме върху обърнатия поизстинал блат като накрая заглаждаме.

Отгоре подреждаме плодовете така, както на нас ни харесва.

За глазурата разреждаме сока от ягодите с винцето и го сгъстяваме точно така както си пише на опаковката. Заливаме всичко колкото можем по-равномерно, изчакваме да се охлади, а накрая поднасяме скромно.





Да ни е сладко!





15 коментара:

  1. Адмирации за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Миленка!
    Получи се наистина неочаквано вкусна. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Уникално! Ще се опитам да направя вариация на този сладкиш, за да не те повтарям!
    Поздрави*)

    ОтговорИзтриване
  4. Успех Кати и да не забравиш да се похвалиш! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Омагьоса ме с този сладкиш! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  6. О, привет Миро! Каква изненада!
    Поздрави и от мен!
    Открадни си половин час и го забъркай набързо. Обещавам ти, че няма да съжаляваш! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна идейка! Много ми харесва, а и снимките си ги докарал, както винаги супер, така че да те подкокоросат веднага да я пробваш!

    ОтговорИзтриване
  8. Незнам за вкусовете,но има страшно много финесв този сладкиш.Като за принцеси е!Невероятен е просто!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви момичета. Радвам се, че ви допада.

    ОтговорИзтриване
  10. Много вкусно изглежда, задължително ще се опитам да си го приготвя особено сега когато останах без работа и се занимавам с надомна работа.

    ОтговорИзтриване
  11. Каква по-приятна надомна работа от това, но ти стискам палци да си намериш и друга.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Ммм, ягоди и вино! Класика! Точно по песента "Summer wine" :)
    Много вкусно изглежда, Драго! За вкуса нямам съмнения! Поздравления отново!
    Хубава, нова седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря Ирма!
    Радвам се, че ти харесват моите експеримети. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна идея - тъкмо да хванем последния влак с ягодите!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря Мерудийка, но не бързай чак толкова. Цяла година вече ги има. :)

    ОтговорИзтриване