.
Продукти:
1 кг малки круши
лимонов сок
За маринатата
1 ч.л. шафран
250 мл сок от круши
750 мл бяло вино
200 гр захар
За основата
250 г брашно
125 г студено краве масло на бучки
80 г захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
За крема
180 г черен шоколад
50 г прясна течна сметана
3 яйца
1 щипка сол
2 с.л. захар
1/4 ч.л. чили на прах
-----
Пудра захар
Начин на приготвяне:
От това сочно шоколадово удоволствие ни делят само три стъпки. Не е никак сложно, но и за спонтанни готварки изблици също не става. Спокойно можем да започнем с подготовката още на предния ден, а на другия просто да го довършим и наслаждаваме.
Като начало кипваме на котлона всички съставки за маринатата и я варим на сладко сиропче около 30 минути.
Обелваме крушите. Избираме си от тях най-хубавата и и изваждаме с онова удобно приспособление на което не му знам името, сърцевината. Останалите разрязваме на половина и с помощта на специална кръгла лъжичка ги издълбаваме и тях също от вътре като ги напръскваме веднага със сок от лимон за да не потъмняват. Пускаме ги във врящата течност и ги пoшираме пет минутки. Идеалният вариант е да ги оставим една нощ да се мариноват, но в особено спешни случаи и няколко часа ще стигнат.
На другия ден омесваме бързо с ръце едно меко, ронливо тесто от горепосочените продукти. Увиваме го във фолио и го оставяме в хладилника за 30 минути за да се стегне. Изваждаме го, разточваме го на съвсем тънък блат и обличаме дъното и стените на добре намазаната с масло форма за печене с него. Подравняваме това, което стърчи отстрани с остър нож, набоцкваме дъното едно хубаво с вилица за не му скимне да се надига и запичаме след това при 160° около 10-15 минути във фурната.
Сега се захващаме с кремчето.
За целта стопяваме на водна баня шоколада заедно със сметаната и го оставяме да поизстине.
Жълтъците разбиваме до светло кремаво със захарта. Белтъците правим с щипка сол на сняг и смесваме всичко след това по реда на номерата. Подлютяваме с чили.
Изсипваме кремчето равномерно върху блата, заглаждаме и се връщаме после обратно при крушите.
Взимаме пак нашата цяла красавица в ръка и правим надълго с остър нож множество разрези, като внимаваме да не прережем долу основата, защото и тя си има своята функция. Поставяме крушата в кремчето на най-централното място в тавата и я натискаме нежно, за да се разтвори в нещо като ветрило.
Останалите половинки нарязваме на тънки резанчета и ги нареждаме около центъра така, както на нас ни допада.
Успяхме.
Запичаме само още десетина минути, охлаждаме малко, напръскваме за по-сочно с марината и поръсваме по желание с пудрата захар.
Да ни е сладко!
Така е, всяка крушка си има опашка, а тази тук е:
Много е вкусно и пак ще се прави.
Драго,със сигурност ще го правиш пак-то така примамливо изглежда това сладкишче...Обичам круши във всякакъв вариант-много са ароматни.
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер!
Великолепен сладкиш, великолепно изпълнение, великолепни снимки!!! Нямам думи!
ОтговорИзтриванеДа, опитай го наистина Живи. Много по-лесен е отколкото изглежда.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Усмихнат ден и на теб!
Мерси вкусно!Тя циганката умря, но добре, че си имам поне тебе. :)
ОтговорИзтриване