събота, 12 януари 2013 г.

Черен дроб с балсамико, гъби и ябълки




Продукти:

500 г черен дроб (телешки или свински)
брашно
олио
5-6 печурки
1 с.л. краве масло
1 глава лук на резанчета
1 зелена ябълка ситно нарязана
2 клончета розмарин
около 20 мл балсамико
около 100 мл червено вино
сол и черен пипер








Начин на приготвяне:

Ами както винаги, бързо и сръчно. И както винаги отново ни води една малка надежда да сътворим пак от нищичко нещо.

Измиваме дробчето и го подсушаваме. Нярязваме го на лентички, овалваме го в брашно и го мятаме в горещото олио непосолено.
Прибавяме гъбите с розмарина и пържим от всички страни, докато дробчето първо се зачерви, а след това просълзи от него мъничко сокче.
Точно това е сигналът да прибавим и лука. Правим му място в тигата, слагаме масълцето да зацвърчи и го пускаме върху него за да си вдъхне от аромата. За още по-свежо включваме после и ябълките в тази компания.
Сега заливаме всичко с балсамико, а веднага след това го напиваме и с виното. Подмятаме малко тигана за да оженим всички съставки, солим, ръсим с черен пипер и варим на слаб огън уютно похлупено още 4-5 минутки до едно гъстичко сосче.

 За гарнитура разбира се нещо с картофи. Идеалният вариант би бил едно фино пюренце, но този път отново ме домързя и запържих в масло няколко варени картофа. Номерът при тях е да ги пържим заедно с магданоза. Защо? Ами много просто. Опитайте и ще разберете.

Наздраве и да ви е сладко!





9 коментара:

  1. Страхотно е-другата седмица ще го направя,а пък който иска да яде....
    Драго,ти си адаш на по-големият ми син....може и да съм ти го казвала.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно и бързо:)Ще видя и защо това - онова заедно се пържи:)

    ОтговорИзтриване
  3. Не, не си ми го казвала все още Живи.
    Трябва да наваксаш! :)
    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Тично така, бързо и вкусно.
    Дроб не всеки обича, но пък един опит почти нищо не струва.
    Здравей Траянка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз го правя приблизително така, само дето досега не съм слагала ябълка - но следващия път ще пробвам твоята рецепта...А картофките по този начин са мноого вкусна гарнитурка (-:

    ОтговорИзтриване
  6. О, ябълките са много важно допълнение.
    Можеш да извадиш сърцевината и да ги изпържиш предварително на около 1 см дебели шайби.
    Опитай Дидка и ела да ми се похвалиш! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Охоо това е една много бърза и вкусна вечеря за през седмицата!

    ОтговорИзтриване
  8. Да, така е! Снимането отне повече време. :)
    Привет Лучия!

    ОтговорИзтриване
  9. Рецептата е точно по мой вкус. Хареса ми, много:)

    ОтговорИзтриване