петък, 23 август 2013 г.

Варени яйца със сос от горчица





Продукти:

2 с.л. краве масло
1 1/2 с.л. брашно
300 мл зеленчуков бульон
50 мл прясна сметана
4 яйца
1 ч.л. горчица с цели зърна
3 ч.л. люта горчица
1 щипка сол и една щипка захар
кресон и варени картофи със сол
1 с.л. каперси по желание






Начин на приготвяне:

Ами отново бързо и вкусно.  Едно лесно горчицово сосче излязло почти от рецептите на немската баба. Освен това не съм го побългарил ни най-малко, понеже някак си ми се струва, че все някой от вас със сигурност ще го направи.

Хайде тогава. Запържваме първо брашното в сгорещеното мъсълце като го бъркаме или една цяла минута, или до златисто, или пък докато ни замерише на нещо приятно. Сега разреждаме с по-големи глътки и под постоянно разбъркване първо с бульона, а след това прибавяме и сметаната по същия начин. Варим около 15 минути на по-слаб огън докато се превърне в една умерено гъста и гладка на вид каша.

Разбъркваме после вътре горчицата, неутрализираме лекото накиселяване с около една щипка захар и посоляваме всичко, ако е нужно. По желание добавяме и мъничко каперси. Не ги търсете на снимката. Аз след фотосеанса се сетих за тях, тъй като обичам понякога все нещичко да забравям. Това е. Сосчето е готово и не го мъчим на огъня повече.

През това време сме сварили вече яйцата. Шест минутки са били за това напълно достатъчни, но тук всеки може да вариира точно толкова, колкото си желае.

Слагаме ги в сосчето да се попритоплят и сервираме с кресон и варени картофи за които може би някой друг път ще ви разкажа как се приготвят.

Да ви е сладко!





6 коментара:

  1. Голяма вкусотия си забъркал, Драго! И много хубаво, че не си променил нещо, защото така всичко си е на място! А снимките - те са така слънчеви и прекрасни.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Поздрави и за теб Гери! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Драго, докато си получа кошницата с яйца, ти да си разказал за картофите :)
    Усмихнат уикенд, градско!

    ОтговорИзтриване
  4. Дааа, знам как и вода се вари! И мога и да я загоря даже. :)
    Да почакаме тогава Дани. Поздрави на Бургас!

    ОтговорИзтриване
  5. Това ще да е много вкусно Драго. Боцвам две, три :))

    ОтговорИзтриване