петък, 18 октомври 2013 г.

Ремулада с аншуа за панирани гъби

.

Продукти:

за ремуладата:
2 жълтъка
1 ч.л. горчица
250 мл олио
1 глава лук шалот
1 твърдо сварено яйце
1 с.л. каперси
3 кисели краставички
3-4 филенца аншоа
2.3 клончета копър
сол и пипер

освен това:
около 800 гр горски гъби
2 яйца, брашно и галета
Начин на приготвяне:

Като добро начало си сваряваме едно яйце само, но за това пък съвсем твърдо. Десет минутки поне трябва да бъдат, а през това време забъркваме една майонеза. Сигурно много деца днес си мислят, че тя се дои в бурканчетата директно от кравата и за това искам сега да разкажа, че и по друг начин става.
Разбиваме с тел жълтъците заедно с горчицата до кремаво като прибавяме олиото първоначално на капки. След това ставаме малко по-смели и го оставяме да потече почти на една съвсем тънка струйка, като бием с телта през цялото време или до сгъстяване или докато ръцете ни омалеят и не решим да отскочим до магазина за да си купим готова.

Това е. Ако всичко е минало така, както е било изчислено то вече си имаме майонеза. Всички останали продукти се нарязват на ситно. Разбъркваме ги с нашата майонеза и воала - ремулада!

Панираме гъбките като ги овалваме в брашно, разбити и посолени яйца и накрая в галета. Фритираме ги в олио, но не като мен във фритюрника, защото така и вашите ще заприличат на нищо.
Най-добре стават на малки порцийки в тигана и не много горещо. Златисти и хрупкави, а в ремуладата топнати се превръщат в една вкусна поема.

Наздраве и да ви е сладко!


6 коментара:

 1. Смешен човек.Просто ще ме съсипеш някой ден.Така съм се захилила пак сега...

  ОтговорИзтриване
 2. Ах, я си признай кога научи как се прави майонеза! Съвсем сериозна информация дори давам. :)
  Обезателно да го опиташ с гъбки обаче! Щях да си отхапя вчера два пръста.

  ОтговорИзтриване
 3. Драго, това е просто разкош! Ама наистина! Ако знаеш откога не съм се сещала за ремулада, хеле пък в такъв страхотен вариант! Много, много ми хареса рецептата и още този уикенд ще я пробвам!

  ОтговорИзтриване
 4. О, мерси Диди!
  А аз пък ти обещавам, че няма само един път да я правиш. :)

  ОтговорИзтриване
 5. Привет и оттук, Драго :)
  Добре, че ме намери, за да те намеря и аз! Кой знае още колко усмивки и добро настроение щях да пропусна иначе!
  Това с биенето на майонеза до отмаляване ми е много познато. На инат, правех така доскоро, с нарочна дървена бъркалка от дядо. Един ден, обаче, съседката срещу нас, която в въртяла реномиран ресторант 40 години, ме попита защо се мъча, а не взема миксера... Оттогава съм по-модерна ;) :)
  Много интересна рецепта, иначе. Ще я пробвам :)

  ОтговорИзтриване
 6. О, разбира се, че с миксера Тики, но като за рецепта на ръка е още по-автентично. И обезателно я опиай! И обезателно с гъбки!
  Радвам се много да те видя и тук.
  Ще разменяме идеи и опит, то се е видяло. :)

  ОтговорИзтриване