петък, 4 октомври 2013 г.

Свинско филе с къпинов шоколадов сос и гъби

.



Продукти:

около 800 г свинско филе (рибица)
около 10 клончета мащерка
около 500-700 г гъби ( манатарки или пък от тези )
40 г масло и 40 г свинска мас
1 с.л. зърна кориандър
сол и черен пипер
2-3 с.л. олио
около 100 мл уиски или бренди
200 мл порто
200 мл телешки бульон или от дивеч
2 с.л. желе от къпини
50 г горчив шоколад
10 г нугат
пипер Кайен или чили
250 г къпини








Начин на приготвяне:

Въпреки плашещо дългия списък с подукти приготвянето на яститето е очудващо бързо. Най-много време отне превода на гъбите които използвах. Така и не го намерих на български, но който не иска или се страхува да хапва гъби под грешно название то нека си хване малко български манатарки.

И така, да започваме.
Подгряваме фурната първо на 100° С и се справяме набързо с грубата работа, ако нямаме в кухнята все още чираци.
Измиваме месото добре и го подсдсушаваме с една не много употребявана кърпа. Орязваме всички жилички и ги оставяме настрани да ни чакат. Най-пипкавото е да оскубем на мащерката листата, но по-широко скроените могат да я накълцат просто заедно с клончетата много фино с ножа. Нарязваме на ситно лука, почистваме със суха кърпичка гъбите и грубо начукваме кориандъра. Ето сега вече можем наистина да започнем.

Ослоляваме филето със сол и пипер и го запържваме силно от всички страни до кафява коричка. Поръсваме го обилно с мащерка и го печем върху алуминиево фолио около 15 минути във вече подгрятата фурна отворено. Последната думичка означава, че сега все още не го увиваме с фолиото!

Сега вече можем с цялата си душа да се посветим на вкусното сосче.
Запържваме около 1 минута изрязаните сухожилия заедно с кориандъра и лука в още горещото олио. Изсипваме след това със свито сърце вътре уискито и редуцираме течността на котлона почти на половина. Добавяме виното и бульона, подслаждаме добре с желето и варим още около 5 минути докато гъстотата ни хареса. Накрая стопяваме в сосчето шоколада с парченцето нугат. Прецеждаме всичко през най-фината цедка и овкусяваме с черен пипер, сол и според настроението подлютяваме с Кайен-пипер или чили. Пускаме в това шоколадово удоволствие без да ги броим една шепа къпини, потапяме накрая вътре едно пръстче и го облизваме съвсем бавно и много щастливо.

По моите скромни изчисления, би трябвало да са изтекли вече 15 минути така, че изваждаме от фурната месото, увиваме го с фолиото и докато се отпусне за около 4,52 минути запържваме гъбите цели в свинска мас и краве мaсло до червено.







 Това е.

Сервираме с варени картофи или пък с картофено пюре, което също ще намерите при мен, някъде тук.

Хайде. Наздраве с червено винце и нека пък да ни е вкусно!





 


PS
Тази рецепта е много сполучлива за дивеч! Една рибица от сърна би стояла тук абсолютно на мястото си! На слука!






15 коментара:

  1. Много интересно, а да не казвам и колко апетитно... Направо ще ме побърка апетитът ми в момента. :)
    Поздрави, Драго, и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  2. Превъзходно беше наистина Гери!
    Препоръчвам ти го веднага!
    Поздрави и за теб и нека и на теб да е сладко! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Градско, разби ме с този сос!
    Сънищата ми тази вечер ще са шоколадови :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Пека пици в момента, но ми е отядоха. Сега искам от твоето филе, Драго! И с повечко гъбки, ако може! :)))
    Хубава вечер!
    P.S Имате си страхотно слънце там - направо сте за завиждане!

    ОтговорИзтриване
  5. Ами днес специално само го чакахме, но пък и виелицата все още не е завяла. Очертава се една хубава и топла шарена есен.
    Благодаря Ирма!
    Обезателно да го направиш!

    ОтговорИзтриване
  6. О, ами аз още мъничко и щях да те пропусна Дани. Защо пишеш там по средата? :)
    Благодаря ти много! Мился , че това е наистина за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Незнам да се смея ли на начина ти на описване,да се облизвам ли,да се радвам на снимките ти ли...просто ще ни побъркаш от разкош.Това,което виждам и чета е повече от фантастично!Страхотно ястие,достойно за най-изисканите гурме ресторанти.Браво,аплодисменти!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Фантазия, вкус и високо ниво, както винаги!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. О да, разкошно е наистина точната дума и няма да скромнича този път много. Получи се нещо наистина необикновено приятно и Йолито със сигурност скоро трябва обезателно да го пробва. :) Благодаря мило другарче!

    ОтговорИзтриване
  10. Поздрави и за теб Кати! :)
    Благодаря за приятната критика!
    Опитай го и ти обезателно!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Драго, искам да питам каква е тази нега която слагаш. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно питаш за нугат-а Ванче. Няма да е голям грях, ако го пропуснеш. Придава малко лешников вкус и е основна съставка на "Нутела" така, че можеш да използваш и нея.

      Изтриване