вторник, 29 октомври 2013 г.

Телешка яхния с горски гъби, порто и желе от бъзов цвят

.



Продукти:

около 1 кг телешко месо
1 с.л. свинска мас и 1 с.л. краве масло
1 с.л. доматено пюре
10 главички лук-шалот
 2-3 моркова
100-150 г целина без зеленото
2 магданозени корена
1 с.л. доматено пюре
300 мл телешки бульон
300 мл порто
300-400 г горски гъби
сол, черен пипер и 1-2 дафинови листа
1-2 ч.л. сироп или желе от бъзов цвят









Начин на приготвяне:

Ок, като начало отиваме в гората и си хващаме докато все още ги има мъничко гъби. А ако си мислите и, че сте късметлии като мен влезте в гората и без да губите време откъснете просто този гигант и си тръгнете след това веднага за вкъщи. 1,2 кг ще ви стигнат със сигурност за няколко вкусни гъбени гостби.




Сега можем спокойно вече да нарежем месото като за гулаш или пък на още по-големи парчета. Пържим го до златисто-кафяво в свинската мас и маслото и го слагаме после на топло да ни почака.
В сащата мазнина хвърляме лука така както си е или нарязан най-много на половинки. Изваждаме му аромата за 15 минути и прибавяме останалите грубо нарязани зеленчуци.
Подхвърляме ги с тигана няколко пъти и задушаваме всичко още10-тина минути. Поглеждаме отново часовника и разбъркваме после с пюрето точно 58 секунди.
Заливаме всичко с больона и виното, прибавяме мръвката, целите гъби и варим всичко докато ни хареса гъстотата на сосчето и при проба месото не ни остава вече по зъбите.

След това овкусяваме със сол, черен пипер и накрая с най-важното: 1-2-3 лъжички бъзов цвят под формата на желе или ароматно сиропче.

Това е.

Да ви е вкусно! Сигурен съм, че ще се влюбите в нея и ще искате още.




9 коментара:

  1. Eх, Драго, страхотна яхния,обаче пусто като не мога да си набера такива гъби от гората.....невероятни продукти, няма как да не е вкусно!
    За сиропа от бъз - голямата ми дъщеря беше една година в Цюрих на стаж в едно архитектурно студио, където много се тачеше прясно приготвената храна. Та една архитектка-германка, правела най-редовно ризото със сироп от бъз, и някакви др неща, било вълшебно. Имам рецептата и все се каня.....Явно в немската кухня бъзът е на почит!Не само на бъзонада.....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Тази яхния си е любов от пръв поглед!:)
    Ще се пробва задължително.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, атракцията тук е наистина бъзовият цвят Мими. Придава такъв очарователен аромат, че със сигурност ще го броя за една от най-приятните изненади тази година.

    С удоволствие ще споделя дори как се прави желето. Любимо ми е и го предпочитам даже пред всякакви други подобни и конфитюри.

    Накисваш в натурален мътен ябълков сок чепките бъзов цвят през нощта след, което ги претриваш през цедка за да извлечеш от тях и последните капчици аромат. Прецешждаш още веднъж през тензух и желираш нормално на печката с желища захар.
    Бързо и лесно, но повярвай ми, при първата хапка може дори да се еакулира.
    Невероятно е! Сякаш вкусваш направо от лятното слънце.

    И гъбите не са проблем даже. Аз случайно бях ги набрал, но в магазина има колкото искаш.

    Опитайте я обезателно момичета!
    Благодаря ви!
    Поздрави и за теб Мира! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Драго, да ти се чуди човек как ти хрумват такива оригинални идеи, че то е прекрасно! :)
    Много вкусна рецепта, с голям кеф й се любувам.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. O, никак не ми хрумват Гери. Просто първоначално започнах да правя нещо съвсем друго. Един въпрос само на импровизация и подръчни материали, но изненадата понякога е много приятна. :)
    Един усмихнат ден и за теб ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Влюбих се от пръв поглед :)
    И как няма като гледам всички тези продукти!
    Сироп от бъз ще си намеря и ще го опитам на всяка цена.
    А дотогава може да ми изпратиш в една кутийка, градско!
    Поздрави, Драго!

    ОтговорИзтриване
  7. Не, няма да пращам. Сигурно ще има и едно междинно зимно идване така, че ще се опитам да ти донеса едно бурканче от това слънчево злато.
    На пролет трябва обаче да си направиш от това желенце обезателно градско.
    Вярвай ми, цял живот само с хубаво ще ме споменаваш. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Еееее, Драго, къде пропуснах тези мръвчици и гъбки:( Страхотни са. Напролет няма да му се размине на желето:)

    ОтговорИзтриване
  9. Точно така! Не го забравяй!! :)
    Мерси Краси!

    ОтговорИзтриване