събота, 7 декември 2013 г.

Вкусна салата с ароматни картофи

.




Продукти за 2 порции:

600 гр малки свежи картофи
2 скилидки чесън
3 дафинови листа
сол
1 глава лук
6 с.л. олио
150 мл зеленчуков бульон
черен пипер
захар
3 с.л. оцет
1 връзка репички
полска салата или пресен спанак
2 ч.л. горчица
20-30 гр корен от хрян








Начин на приготвяне:

Обещах ви в последната рецепта и все още не съм забравил. Една салатка от пресни ароматни картофки по малко по-друг начин.

Изтриваме смущаващо добре картофите под течаща вода докато останат по тях най-много по 2-3 микроби. Заливаме ги с вода, обелваме чесъна, леко го смачкваме и заедно с дафиновия лист и солта ги варим 10-15 минути. Като омекнат приятно изсипваме течността и ги оставяме да поизпръхнат.

През това време нарязваме фино лука и го задушаваме в олио. Гасим с бульона и отново го кипваме, а след това овкусяваме смело с оцет,  черен пипер, сол и достатъчно захар. Накисваме вътре нарязаните на половинки картофи и ги мариноваме там около 20-30 минути.

Сега смесваме горчицата с 3-4 с.л. олио и с още толкова от по-горната марината. Разбъркваме всичко с картофите и с тънко нарязани репички. Внимателно добавяме после зеленото и настъргваме като за последно отгоре едно приемливо количество хрян.

Ами това е, ако съм забравил нещо пишете.

Наздраве и да ви е вкусно от мен!





8 коментара:

  1. Е, Драго, артистичен в кухнята както винаги. Страхотна пролетна салатка в тези студени дни и суетене около сладки с джинджифил, шаран по никулденски, щолен и разни там зимни коледни работи.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Едно гладно и вкиснато се подвизава в една географска ширина с теб, Драго! На най-многопосочното и поточно летище! Салатката ми звучи екстра въпреки оцета, на който съм достоен враг. Дай една порция! ;)

    Шегата настрана, в подобни картофени салати и аз се престрашавам да сложа оцет и ми е вкусно. Хрянът изненадва, но ти винаги добавяш някой гъдел, който прави работата интересна. Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет Краси!
    Така е, малко е пролетна за такова едно свинско и винско време, но глобализирането прави и тук всичко възможно. В магазина всичко си има стига да ти се е дояло. Срамувам се малко, но си я изядох. :)
    Един хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Горкото!
    Разбирам те повече от добре даже.
    С две вкъщита е така сякаш се връщаш с три дини под две мишници от пазар. Все някоя някъде пада. Опитай се да виждаш хубавото където и да си Тики. Ти го можеш това и зная, че ще ти помогне.
    Приятно ти посрещане! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Слънчева и кипра почти салатка:) За мен си е цяло угощение:)

    ОтговорИзтриване
  6. :) Да, и аз си я изядох като основно ястие, но си остава все пак салатка.
    Благодаря Траянка!

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам пресни малки картофи, но в салата не съм ги опитвала. Ще се поправя задължително, че шумно преглъщам пред твоята. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Еви!
    Радвам се, че ти харесват. Така сварени с чесънчето са също много ароматни и, ако се изпържат сас сланинка. ;)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване