.
Продукти:
4-5 тънки шайби шарена сланина от корема
1 ч.ч. ориз
1 глава шалот
1 шепа черни китайски гъби "Черни уши"
2-3 моркова
черен пипер, сол
3 1/2 ч.ч. зеленчуков булъон
Начин на приготвяне:
Ами нищо ново. Свинско с ориз, само че с няколко набързо импровизирани подобрения в много далечен китайски стил, вдъхновени от случайната наличност на сушени черни уши ,на които най-после спрях да се чудя. И се получи. И отново вкусно, и пак бързо, и пак лесно и, ако не го опитате, сами ще сте си виновни.
И така, като начало хващаме сушените черни уши за ушите и ги накисваме 20 мин. в гореща вода за да не ни хрускат после повече отколкото ще е нужно.
Нарязваме лука на филийки, а морковите нацепваме на клечки за зъби и заедно с черния пипер ги запържваме малко в не много олио. Добавяме ориза, разбъркваме го до прозрачно и заливаме накрая всичко с половината от булъона. После прибавяме изцедените и изплакнати гъби и оставяме на слаб огън да си покъкри. Като поизчезне водата пресипваме манджичката в тавичка и заравяме сланинката вътре до половина като ветрило.
Сега заливаме ориза с останалия булъон и печем при 200° С около 30-40 минути или пък докато ни се стори, че е вече готово.
Това е. Неустоимо хрускаво-хрупкаво!
Добър апетит! Отворете една биричка и ми кажете наздраве!
PS.
Малко сладко-кисело-лютичко сосче със сигурно би закръглил вкуса после отвсякъде.
Драго, тичам да съм първа, защото със сигурнст няма да се задържи дълго... Чудесия, страшно вкусно! :)
ОтговорИзтриванеКазвам ти с усмивка наздраве (ама не пия)! :)
О, мерси Гери! :)
ОтговорИзтриванеИ за наздравицата и за вкусното коментарче!
Наистина ще се радвам да го опиташ!
Да ти е сладко!
Изглежда много апетитно, Драго! Наздраве и да ти е сладко! :)
ОтговорИзтриванеБих опитала, но с други гъби, че с тези така и не се сприятелихме. Киснала съм ги с часове в топла вода, варих ги дори и пак ми хрупат като свински ушички. Хвърлих ги, а сега в един плик пазя една голяма, бяла къдрава гъба и все я подминавам, май заради черната.
Хубава вечер и още по-хубава неделя ти желая!
Наздраве и от мен, Драго! :) :) Гозбата ти вади един апетитен фасон, няма да ти обяснявам!! Както съм оризар (макар и не дългозърнест), твоята гозбичка много ще ми допадне! :)Ще дадеш ли една вилица доброволно или да те занасям, че нещо ти е паднало и да лазиш да си го търсиш?! ;)
ОтговорИзтриванеНаздраве пак и вкусна неделя!
Смешен човек си и това е то! Наздраве зер!
ОтговорИзтриванеОоо.. Ирме, ами нали знаеш, че такъв им е просто модела. Не спират да хрупкат и точно за това и ги обожавам.
ОтговорИзтриванеНе ги мъчи повече, че и мен даже.
Давай насам! Ще се менкаме. Казвай какво искаш в замяна.
Браво Тики! Парабол-ориз беше. Аз обичам най-много от онзи шаренкия, но не съм чак такъв оризар и го ползвам само защото хваща най-много окото.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
До под масата и до скоро!
Ами наздраве на вкусното! :)
ОтговорИзтриване