понеделник, 17 февруари 2014 г.

Вкусна гулаш чорба с червено вино

.




Продукти:

400 г телешко месо от гърба нарязано като за гулаш на кубчета
около 300 г грубо нарязан лук
3-4 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. самбал или друго люто пюре от чушлета
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер
250 мл червено вино
2-3 моркова
1 парченце целина
1 шайба резене
2 червени чушки
2-3 скилидки чесън
около 1 литър телешки бульон
сол, 7-8 зърна черен пипер,  2-3 дафинови листа, 1/2 ч.л. кимион, 2-3 стръкчета лимонена мащерка










Начин на приготвяне:

Да, свободата на въображението и смелостта на експеримента понякога наистина възнаграждават. Така или иначе и този път щях да си изсърбам каквото си бях надробил, обаче сега го направих с истинско удоволствие.

Добре, и тук започваме с мръвката. Сгряваме силно в една тенджера мъничко олио и хвърляме месото в нея. Стоп! Никакво бъркане преди да сте прочели силно и ясно на ум най-малко до 30! Месцето трябва обезателно леко да позагори и да хване една съвсем тънка коричка. Готово, сега изпускаме най-после въздуха и разбъркваме леко, а после броим отново до 20 на глас и изсипваме всичко в чинийка.

В останалата мазнина позапържваме доматеното пюре заедно с едно предпазливо и съвсем идивидуално премерено количвество от лютия самбал. Аз пак успях мъничко да попрекаля, и за това най-добронамерено ви предупреждавам.
Сега прибавяме брашното, поръсваме с червения пипер, бързо и кратко разбъркваме и  веднага гасим пожара с една чаша вино. Оставяме на спокойствие сосчето мъничко да покъкри, а ние през това време набързо нарязваме зеленчука за да не ни е толкова скучно. Накрая съединяваме всичко заедно с подправките, разбъркваме хубаво и разреждаме най-после с бульона.

Варим или до леко сгъстяване, или докато не открием случайно, че предпазливото опитване с лъжицата неусетно се е превърнало в звучно и неконтролируемо сърбане и подсмърчане.

Да ви е сладко!





4 коментара:

  1. Скоро, скоро... Колко да е скоро? Ама да кажем, че скоро хапвах винен кебап, което няма много общо с твоята вкусотия, Драго, ама поне си представям вкуса - прекрасен! :)
    Ех, че вкусно готвиш...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Добре, че е останало за снимка:) Чудесна идея, свежо представена по Драговски:)

    ОтговорИзтриване
  3. Как обичам гулаш! Откакто го опитах за първи път в Будапеща, се пълня със сокове само при спомена! А твоят е и толкова весел! Само лютичкото ме притеснява, особено след като признаваш си "попрекалил" с него... По колко пъти се обикаля масата след всяка хапка? 8-)

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, как пък не съм те видял до сега?!
    Ами обикаля се точно толкова, колкото на всеки му се тича Тики. :)
    Аз обичам само 1-2 пъти.
    Благодаря ти! Да ти е сладка!

    ОтговорИзтриване