.
Продукти:
400 г телешко месо от гърба нарязано като за гулаш на кубчета
около 300 г грубо нарязан лук
3-4 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. самбал или друго люто пюре от чушлета
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер
250 мл червено вино
2-3 моркова
1 парченце целина
1 шайба резене
2 червени чушки
2-3 скилидки чесън
около 1 литър телешки бульон
сол, 7-8 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, 1/2 ч.л. кимион, 2-3 стръкчета лимонена мащерка
Начин на приготвяне:
Да, свободата на въображението и смелостта на експеримента понякога наистина възнаграждават. Така или иначе и този път щях да си изсърбам каквото си бях надробил, обаче сега го направих с истинско удоволствие.
Добре, и тук започваме с мръвката. Сгряваме силно в една тенджера мъничко олио и хвърляме месото в нея. Стоп! Никакво бъркане преди да сте прочели силно и ясно на ум най-малко до 30! Месцето трябва обезателно леко да позагори и да хване една съвсем тънка коричка. Готово, сега изпускаме най-после въздуха и разбъркваме леко, а после броим отново до 20 на глас и изсипваме всичко в чинийка.
В останалата мазнина позапържваме доматеното пюре заедно с едно предпазливо и съвсем идивидуално премерено количвество от лютия самбал. Аз пак успях мъничко да попрекаля, и за това най-добронамерено ви предупреждавам.
Сега прибавяме брашното, поръсваме с червения пипер, бързо и кратко разбъркваме и веднага гасим пожара с една чаша вино. Оставяме на спокойствие сосчето мъничко да покъкри, а ние през това време набързо нарязваме зеленчука за да не ни е толкова скучно. Накрая съединяваме всичко заедно с подправките, разбъркваме хубаво и разреждаме най-после с бульона.
Варим или до леко сгъстяване, или докато не открием случайно, че предпазливото опитване с лъжицата неусетно се е превърнало в звучно и неконтролируемо сърбане и подсмърчане.
Да ви е сладко!
Скоро, скоро... Колко да е скоро? Ама да кажем, че скоро хапвах винен кебап, което няма много общо с твоята вкусотия, Драго, ама поне си представям вкуса - прекрасен! :)
ОтговорИзтриванеЕх, че вкусно готвиш...
Поздрави!
Добре, че е останало за снимка:) Чудесна идея, свежо представена по Драговски:)
ОтговорИзтриванеКак обичам гулаш! Откакто го опитах за първи път в Будапеща, се пълня със сокове само при спомена! А твоят е и толкова весел! Само лютичкото ме притеснява, особено след като признаваш си "попрекалил" с него... По колко пъти се обикаля масата след всяка хапка? 8-)
ОтговорИзтриванеАх, как пък не съм те видял до сега?!
ОтговорИзтриванеАми обикаля се точно толкова, колкото на всеки му се тича Тики. :)
Аз обичам само 1-2 пъти.
Благодаря ти! Да ти е сладка!