понеделник, 14 април 2014 г.

Зелени аспержи с печурки, левурда и свинско по мой начин

.





Продукти:

500 г зелени аспержи
300 г печурки
500 г свинска плешка, нарязана на ивички
бучка краве масло за пържене
1 глава шалот, половината нарязана на ситно, а останалата на полумесеци
сол и черен пипер
една малка стиска левурда
150 мл бяло вино
300 мл прясна сметана
1 жълтък
няколко капки лимонов сок
нишесте за сгъстяване на соса








Начин на приготвяне:

Колкото и да е противоестествено този път не зеленчуците, а мръвките ще са гарнитура. Точно сега е сезонът на аспержите и с това са си заслужили главната роля.

За това, хващаме първо тях за ушите. Измиваме ги и им обелваме, разбира се с белачка за картофи, долната третина. Това го правим, само защото са зелени и свежи. Ако имаме бели ги събличаме целите. Слагаме ги в гореща подсолена вода и ги варим 8 минути.

Сега обръщаме внимание и на мръвката. Месцето е крехко и нарязано на тънки ивички така, че не му трябва много. Запържваме го почти за секунди в маслото с малко черен пипер, солим и го оставяме настрани да си чака.

В същата мазнина хвърляме по реда на изброяване лука, печурките, както и нарязаната левурда. Подмятаме или разбъркваме няколко пъти и гасим накрая пожара с бялото виното.
Изчакваме да се поизпари алкохола и добавяме 200 мл сметана. С останалите 100 мл разбиваме жълтъка и после застройваме. Ами това е. Сега трябва само да доовкусим сосчето с лимона, да го сгъстим и съберем всички готови продукти в тавичка. Печем почти символичко, колкото да се съюзят вкусовете и се получи отгоре тънка кафява коричка. По желание гарнираме със свежа левурда.

Готово. Да ви е вкусно!




4 коментара:

  1. Уха ! Изглежда ми страхотно, макар че трябва да си призная,че не съм яла аспержи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Твоят пък начин много ще ми хареса! А и вече знам как вкуси левурдата! От два дена я ядем и в салата, и в една зелена вложка ;) Вкусно нещо е!
    А за твоят начин, дали да не сипеш малко и на мен?!
    Усмивка! (Щрак!) ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Няма проблеми. И аз не бях ял. За да ги оцениш, трябв да им свикнеш обаче първо, ако не си израсъл с тях.
    Благодаря Кейти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ами как да не ти сипя Тики? Нали и без това ще си вземеш? :)
    Аз направих вчера всичката останала набрана левурда заедно с една връзка бослилек и шепа бадеми на песто и едва се сдържах после да не го изгреба с лъжицата.
    Препоръчвам ти го и него!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване