.
Продукти:
По един резен диня и пъпеш
10-15 г джинджифил (около 2 см)
2 с.л. мед
1 лайм
100 мл сухо пенливо вино (в краен случай може и шампанско)
50 г разбита прясна сметана
4-5 с.л. кисело мляко
1 пакетче ванилия
1 ч.л. захар
5-6 листенца мента или маточина
Начин на приготвяне:
Какво ни трябва за да е лято? Не някаква дългоочаквана дата в календара, а просто един слънчев ден, свободно време с мъничко мързел и разбира се диня. Нищо, че може и да не е родна и нищо, че може на другия ден от небето да падат пак камъни. Насладете се на момента и си подарете още днес това малко предчувствие за дългото лято!
За целта разбъркваме едно по-голямо парче джинджифил с меда, като не забравяме първо да го обелим и фино да го настържем. Балансираме вкуса със сока от лайма, добавяме ментата и разбъркваме с нарязаните на удобни хапчици пъпеш и диня.
Сега заливаме всичко с пенливото вино и отново се убеждаваме колко това име си му отива.
Като спре да кипи и няма вече нищо за зяпане, покриваме съда с кухненско фолио и го оставяме за най-малко 30 минути в хладилника.
Разтваряме в киселото мляко ванилията, захарта и смесваме с разбитата вече сметана. Бъркаме пак леко, колкото да лъсне мъничко бялото и добавяме стружки от кората на лайма. Покриваме с фолио, пъхаме при другото в хладилника и охлаждаме също поне 30 минути.
През това време обличаме късите гащи и хавайската риза и сервираме в купички или чашки, напълнени по следния начин:
Първо плода, после от млечното кремче и накрая заливаме със сокчето, което са си пуснали сами плодовете.
Ами това е.
Ще ви хареса.
Браво, Драго... Още помня онази грилована диня и питай Тики колко й надувах главата с нея. А сега и салата... Ако ще приканваш все така, вземи да дръпнеш с месец някъде напред и да си имаме и тук хубави дини и пъпеши. Тогава ще им се зарадвам и аз на предложенията ти. :)
ОтговорИзтриванеАма е строхтотно и това, чудно!
Усмивки от мен!
О, мерси Гери! Нищо, нека пък да подразня. :)
ОтговорИзтриванеБългарски дини при мен така и така няма да дойдат така, че аз си купувам това, което тук ми предлагат, по всякое време и ако цената все пак отговаря на това, което очаквам. Вкуснички обаче си бяха и си купувам вече редовно.
Недей чака! ;)
Е, браво!!! Аз правя нещо подобно, но с тези твои пияни плодове много ми хареса! :) Отивам да обличам късите гащи... :)
ОтговорИзтриванеСлед веселия опис, цялата работа съвсем ми хареса! Ако случа тук да видя ядлива диня, ще пробвам в твоята плодова компилация. Ако ли пък не, ще стане Тикино с Драгови елементи 8-)
ОтговорИзтриванеДа, анонимен. Много са важни! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието и пак заповядай!
Е, Тики, ами ще ги почукваш. Те гумените не отговарят. :))
ОтговорИзтриванеЕ, не ми остава нищо друго, освен да се облизвам като котарак, докато гледам снимките и да чакам тук да се появят нашенските дини и пъпеши! Аааа, има и друг вариант -да грабна първия полет и да опитам твоята салатка, Драго, но като чели да изчакам ми е по-изгодно :):)!
ОтговорИзтриванеПоздрави за прекрасното произведение! Спокойна вечер!
О, при тези цени на ранните плодове никак не се знае кое ще е по-изгодно Руми. Черешите например сега са 9,99 Евро за килограм в момента така, че като не хапна няколко пъти може да си спестя и за отпуска. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Рецепта за нещо вкусно , лесно и полезно :)))
ОтговорИзтриванеАми разбира се Иви. Не е задължително да е трудно за да е вкусно. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти.