четвъртък, 4 декември 2014 г.

Гъбена супа с праз, смляно месо и топено сирене






Продукти за 6-8 потции:

    1-2 стръка праз (около 1 кг) нарязан на тънки шайби
    3 с.л. олио
    750 г смляно месо (по равно телешко и свинско)
    сол и черен пипер
    1 л зеленчуков бульон
    500 г пресни печурки или горски гъби, но може и от буркана
    200 г меко топено сирене
    200 г меко топено сирене с подправки


 





Начин на приготвяне:

Ето я! Вашата любима супичка. Може би все още не го знаете, но като я опитате веднага ще ми повярвате. Аз го научих също от първата хапка и след 20 години е все още моята гореща любима.

 А сега бързо:
Запържваме първо каймата така, както го правим при мусаката. Прибавяме сол и черен пипер, и засипваме всичко с праза. Разбъркваме малко за да омекне и удавяме всичко в бульона.
Оставяме да поври около 10 минути, защото това време ни трябва да подготвим и гъбите.
Нарязваме ги на груби парчета, за да не се чудят хората после къде са, а ако са от консерва ги отцеждаме и ги прибавяме бързо когато никой не ни гледа.
Варим още 10 минути, след което добавяме сиренето и бъркаме докато изчезне.

Сега доосоляваме, ако е нужно, поръсваме пак с грубо счукан черен пипер и готово.

Приятно сърбане и подсмърчане ви желая!


Да ви е сладко!

 




17 коментара:

  1. О, сърбането със сигурност ще е приятно!
    Поздрави, градско :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусното го гарантирам. Привет Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, че фантазия! Представям си сега Баба Меца от приказките, която бърка къкрещата ти гъбена супа, Драго, и само чака да ми сервира. Ех, мечти... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това е не само най-вкусната гъбена супичка Гери, а и най-лесната. Не чакай дълго баба Меца!
    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Със сигурност и за допълнително ще питам, представих си как се разлива горещата течност и ме стопля отвътре, чудна е!
    Супа с кайма само в Турция съм яла и си спомням, че беше много добра, сигурна съм, че и тази си я бива!
    Поздрави и благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, не я бива Таня, а няма просто по-вкусна подобна. Честна пионерска! :)
      Добре дошла тук и благодаря ти!

      Изтриване
  6. И моята гореща любима е тази супа. Знам си я от теб, яла съм я пак приготвена от теб и често сама я правя. Вкусна та вкусна. И снимките вуксни и изобщо ... без думи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно за вкусното. :)
      И пак ще се прави.

      Изтриване
  7. Получи се много вкусна супичка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O, разбира се, че ще се получи Лучиа. Никакво съмнение няма. ;)
      Би ли ми казала с какво сирене я направи?

      Изтриване
    2. Направих я само с топено сирене в черво (200 г), но по-трудно се разтопи и тук таме имаше дребни неразтопени парченца. Следващият път ще я приготвя с топено сирене Филаделфия.
      С мъжа ми много харесахме супата като той спомена, че може да се направи вариант и с по-малко кайма. Аз сложих 500 г и мисля, че имаше перфектна гъстота. А гъбките ми бяха челадинки :)

      Изтриване
    3. Добавих и листенцата от няколко клонки прясна мащерка.

      Изтриване
  8. Да, точно това и предположих Лучия. Аз живея в Германия и тук купувам един вид сметаново топено сирене в кутийки. То е толкова меко, че е почти течно и се разтваря веднага като се разбърка. Опитай да намериш нещо такова. Тази супичка ми е любима. А на другият ден е още по-вкусна. Благодаря ти още веднъж и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Драго, още щом видях снимките и прочетох рецептата, бях сигурна, че тази супа ще ни стане една от любимите. Дори нямах търпението да потърся точно това топено сирене, с което е приготвена. Реших да го заменя с натурално сметаново крема сирене ARLA. То се разтопи за секунди и придаде чудесен вкус и плътна консистенция на супата. Зеленчуковият бульон приготвих от всички зеленчуци, които ми се намираха във фризера.

    Ето я красавицата, чудесна стана, нямам търпение да я опитам и с топено сирене.

    https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t34.0-12/12355150_1206180166065002_99703381_n.jpg?oh=21be8f53e11f1b2646167f3bba1e764c&oe=566B3116

    Драго, благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Креми!
      Този въпрос наистина много ме притесняваше. Благодаря за смелия опит и за чудесния резултат! :)
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  10. Мернах я преди дни тази рецепта, изглеждаще много примамлива, но я загубих в океана от рецепти. Днес студ, дъжд, вятър, викам си, я да намеря на Драго супата. И тя стои най-отгоре в гугъла и ме чака :)
    Чета продуктите, имам всичко. Запрятам ръкави и за десет минути супата вече се вареше.
    Лелелелеле, голяма вкусотия, Драго!!!
    Директно ми влиза в редовно приготвяните от мен супи, а там са около пет вида ;)
    Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Хриси! :)
      Никак не се учудвам, че рецептичката ти хареса, защото наистина е невероятно вкусна, но съм ти много благодарян за хубавият и приятен пост!
      Благодаря ти за отделеното време! Страшно ме зарадва! :)

      Изтриване