петък, 26 декември 2014 г.

Котлети "Стриндберг" с немски пържени картофи (Bratkartoffeln)

 .


Продукти:

2 свински котлета (може и друго месо като телешки стек или от филето)
1-2 разбити яйца
2 с. л. люта горчица
1 глава лук
сол и черен пипер
брашно

 За пържените картофи :

5-6 картофа нарязани на филийки и сварени на предния ден в солена вода
50-60 г шарена шунка или сланина нарязана на ситни кубчета
1 голяма глава лук
3-4 с.л. нарязан свеж магданоз
сол







 Начин на приготвяне:

 За почитателите на Стриндберг първо трябва да кажа, че всичките ми усилия да свържа неговото име с тези вкусни мръвки удариха просто на камък. На подобно запитване дори музеят на Стриндберг в Стокхолм отговаря, че също не може да намери нищо общо, но за това пък се знае, че за пръв път ястие с подобно име е сготвено от швейцарския готвач Verner Vögeli в 1959 год. в ресторант "Kopferpanne" във Франкфурт. По-късно се е представил с тази рецепта в най-известния локал по онова време "Operakällereren"в Стокхолм. Въпреки всичко няма нищо черно на бяло, което да докаже, че тази рецепта е създадена специално за известния шведски писател, нито пък че той я е харесвал или поне опитал някога или някъде.

Както и да е. Важно е също, че тези мръвки вървят винаги ръка за ръка с немските Bratkartoffeln, с които искам сега да ви запозная. Браткартофелн означава всъщност пържени картофи, но те далеч не са тези, които може да си представи човек под това име в България. Обикновените пържени картофи, каквито ги знаем се наричат на северозапад от Дунав обикновено памфрит, помес, помес-фритес и не са тези, които сега ще ви покажа. В Германия браткартофелн са нещо много по-специално и не трябва по никакъв начин да се бъркат с евтините им бедни роднини, които винаги можеш да си купиш на улицата. Приготвянето им никак не е трудно и точно това сега ще докажем:


За това ястие е най-удачно да сварим картофите на предния ден и едва преди приготвянето им да ги нарежем на тънки еластични филийки. Ако са току що сварени или пък сурови при пърженето се натрошават и с това ни развалят целия изглед. За хора, които не са свикнали да плануват толкова от рано препоръчвам да не ги режат на шайби, а на малки кубчета, което също не е по-малко вкусно, така че хайде сега най-после на старта:

Изсипваме нарязаната сланина в тигана, а отгоре на купчина лука така, както по-долу съм се постарал да пожа. С този трик сланинката се запържва, а лукът на парата само се задушава. Като ни се стори, че е вече готово разбъркваме, изваждаме от тигана и слагаме на страна под фолио да ни чака.




После запържваме картофите като не ги бъркаме. Оставяме ги да добият на спокойствие златиста загоряла коричка като ги подхвърляме с чалъм на обратно завъртане само 1-2 пъти.
Накрая изсипваме вътре лука със сланинката, добавяме магданоза, доосоляваме, ако е нужно и разбъркваме предпазливо.  Готово. Това ни е гарнитурата. Мазничка, хрускава и точно заради това особено вкусна. Спокойно бихме могли и с нея само да се нахраним, но за сега само преглъщаме и продължаваме бързо нататък.





Мръвките трябва да са колкото се може по-тънко нарязани и се приготвят съвсем бързо по следния начин:
Намазваме ги дебело от едната страна с много люта горчица. Поръсваме ги обилно с толкова ситно нарязан лук, колкото е възможно с ножа и притискаме лука в горчицата с пръсти. Потапяме намазаната страна в брашно, а другата посоляваме и ръсим с пипера. Посипваме и нея с брашно и потапяме и двете страни една по една в яйцето.  Пържим в умерено подгрят тиган, като започваме с намазаната страна и то само докато се изпържи яйцето. Обръщаме пак и завършваме пърженето от тази страна, която и без това няма повече да покажем и да се хвалим.

Сега поставяме мръвките в чинийки и ги оставяме в предварително подгрята на 80°С фурна десетина минути за да се отпуснат.






Точно това време бихме могли да използваме за да изпържим картофите така, както по-горе вече ви казах. Съединяваме ги преди сервирането с магданоза, сланинката и лука, и сервираме по този начин всичко съвсем горещо и гладно.

Да ви е сладко!






10 коментара:

  1. Драго, чудесна е порцийката ти, ама много е вкусна! И как ме впечатли с този тиган, за първи път виждам подобен. :)
    И честита Коледа! Бъди здрав и дано постигаш желаното с доза вълшебство!
    Поздрави и вкусни празници. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че вкусотийки! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Това с картофите е яко :) Благодаря за споделянето и Весела Коледа !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа, Kайти!
      Гарнитурката наистина не за подценяване и в повечето случаи е за предпочитане пред нормалните пържени картофки. Да ти е сладко! :)

      Изтриване
  4. Драго, Честита Коледа!
    Много ми хареса и пържолката, и гарнитурата, и разбира си чувството ти за хумор:)

    ОтговорИзтриване
  5. Нека ни е честита Весе!
    Не забравяй и да опиташ нещо! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Любимите ми пържени картофки! Толкова са апетитни, че току виж съм ги предпочела и пред мръвката. Да не повярва човек ...

    Великолепно, Драго! Великолепно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да зная, но не е никак случайно. И при мен стоят почти винаги на първото място. :)
      Домашно приготвени обаче са още по-хубави. Ще трябва да ти покажа. :)

      Изтриване