вторник, 17 март 2015 г.

Телешки стек с гъбен сос и фритирани каперси

.


Продукти за 2 порции:

2 телешки стека
фъстъчено олио

500 г печурки
1 с.л. краве масло
200 г шманд или Crème Fraîche (крем фреш)
3-4 с.л. прясно мляко
1 скилидка чесън ситно нарязан
сол и черен пипер
2-3 клончета розмарин
1 с.л. подсушени каперси
1 ч.л. розов пипер
1 с.л. зехтин
евентуално, нишесте за сгъстяване





Начин на приготвяне:

Започваме да готвим с най-важното, а то при мен обикновено е мръвката. Има много правилни начини да приготвим един телешки стек и сто пъти повече обяснени в нета. Затова няма да се спирам на тази точка особено много, а само ще ви кажа как аз го приготвям.

За целта загрявам предварително фурната на 90°С. В тигана, който по всички правила би трябвало да е чугунен, подгряваме до тънка струйка дим фъстъчено олио или друго с по-висока точка на горене.
Мятаме в него подсушеното и посолено месо и го запържваме по 1-2 минути от двете страни до една апетитна златисто-кафява коричка. Поръсваме с няколко вида смлян пипер, бутаме тигана във фурната и според дебелината и качеството на мръвката го забравяме там за около 20-30 минути. Накрая завиваме стекчетата в алуминиево фолио и ги оставяме да прочетат последната си молитва при пълно спокойствие.

Готово. Сега само ще ви помоля да забележите, че всички тези така подробни наставления си остават напълно неточни. В крайна сметка, правилният начин на приготвяне си зависи единствено от месото. Една качествена, хубава мръвка може да си я хапне човек и почти сурова. Тук спокойно мога да ви посъветвам да се ориентирате по цената. Месото на снимката го купих готово маринирано и за съжаление в случая не може да ми послужи като особено добър, положителен пример. Както и да е, не му се размина.

Докато месото се намира във фурната и после отдъхва, врътваме набързо сосчето от печурки.
Изчистваме със суха кърпа и нарязваме на половина по-големите гъбки, а по-малките взимаме цели. Запържваме ги в краве масло с едно клонче розмарин, като ги солим на око и поръсваме с черен пипер. Разбъркаваме с крем фреш и разреждаме леко с млякото. Прибавяме чесъна и варим до нормално сгъстяване. Ако сме попрекалили случайно с прясното мляко ще достигнем желаната консистенция, като прибавим от нишестето.

Накрая подреждаме всичко в чиния и поръсваме със запържените в зехтина каперси, розов пипер и около 1 ч.л. иглички от розмарина. Това си беше съвсем мое откритие, но няма да го патентовам.

Успяхме!

Наздраве и да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Крехко и вкусно! Снимките са страхотни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз запреглъщах, Драго! Чудна порция!
    Бодвам си едно парченце на вилицата и бягам, докато не съм засякла Ева и тук, че пак ще ми покаже нокти и зъби. :)))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, ха... да. Горката! :D
      Аз все още не съм се мъчил с диети и като я гледам, май няма и никога да започна такава.
      Мерси Ирма!

      Изтриване
    2. Това, че съм на диета не означава, че не мога да чета менюто, нали?
      Ирме, сигурна съм, че ти се е усладило. ;)

      Изтриване
  3. :) Ех, не можахме да те одумаме!
    Добре дошли на всички и да ни е сладко!

    ОтговорИзтриване