сряда, 1 април 2015 г.

Пържена сьомга с аспержи и лимонов сос

.



Продукти за две порции:

500 г бели аспержи
1 ч.л. сол, 1 с.л. захар

2 парчета сьомга (филе или котлети)
1 с.л. олио
1/2 лимон
1 скилидка чесън
1 клонче мащерка
1 с.л. краве масло
груба сол

За соса:

3 с.л. масло
2 с.л. брашно
1/2 скилидка чесън нарязан на ситно
50 мл прясна сметана
2-3 черпака от бульона на сварените аспержи
сока на половин лимон
сол, бял пипер и индийско орехче





Начин на приготвяне:

Въпреки дългия списък с вкусни продукти ще ви помоля да не се стряскате или изпадате в паника. Приготвянето е в действителност съвсем бързо, а за излапването след него да не говорим.

Първо обелваме много грижливо аспержите от главата до пръстите на краката. Отрязваме по около 1 см от поизсъхналата долна част на стеблото, но нищо не хвърляме. С така наречените отпадъци бульончето става още по силно, а то после ще ни потрябва.  Варим всичко за по-удобно в специална тенджерка за аспержи, която след многогодишно умуване най-после сме се решили да си я купим. Аз затиснах обелките с коша, за да не ми се мотаят в него, а вътре пуснах аспержите и отрязаните крайни парченца. Заливаме зеленчука с около 2 л гореща вода и го сваряваме за около 15 минути заедно със захарта и солта, посочени в продуктите по-горе.



Без да губим време, веднага спретваме сосчето. За целта запържваме брашното в маслото и разбъркваме бързо с мъничко чесън. Добавяме сметаната и разреждаме до нужната гъстота с бульона.Сега посоляваме и уплътняваме, колкото трябва вкуса с бял пипер, индийското орехче и лимона, а след това оставяме и него на опашката да ни чака.

Най-после обръщаме заслуженото внимание и на рибката, но това няма да продължи особено много.Подгряваме до средна температура олиото в тефлонов тиган и слагаме сьомгата в него. За да не се чувства самотна пускаме до нея също сплесканата скилидка чесън заедно с мащерката и лимона, и като добие отдолу тъмно кафява коричка я обръщаме бързо обратно.
Сега стопяваме в тигана маслото и като попритиснем малко в него лимона получаваме едно ароматно сосче, с което поливаме рибката, а в края на пърженето я посоляваме равномерно.




Това е.

Сглобяваме замечтано всичко в чинията и шумно започваме да преглъщаме предчувствието за всяка една хапка.

Да ви е сладко!




PS. Ако някой изхвърли останалия бульон сам ще си е виновен. От него се прави една вкусна крем-супичка, която ето тук съм показал.

10 коментара:

  1. Цветно и вкусно - повече такива предложения да ни представяш през новия месец. Времето, сезона и месеца го предвещават. Чудна комбинация! Обожавам тази риба.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно блюдо и прекрасно изпълнение! Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Поредната развеселяваща рецепта :) И вкусна естествено. Благодаря Драго :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O да, вкусничка беше! Опитай я Кайти!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Това трябва да е толкова вкусно, колкото и останалите ти рецепти, Драго! Много ме развеселяваш с начина на описание, понякога до сълзи ме докарваш. Голяма прегръдка ти пращам! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитно, цветно и свежо ястие! Браво!

    ОтговорИзтриване