четвъртък, 2 април 2015 г.

Телешки стек с цитрусов лучен сос

.


Продукти:

2 хубави телешки стека
2-3 с.л. фъстъчено олио или друго с по-висока точка на горене

За соса:

2 с.л. краве масло
2-3 главички шалот нарязан на филийки
1 щипка червен пипер
 сок от 1 портокал
1 ч.л. горчица
1 с.л. соев сос
150 мл прясна сметана

За гарнитура:

резене, моркови и лук нарязани на дълго и подхвърлени няколко пъти в гореща мазнина в тигана
сол и черен пипер





Начин на приготвяне:

Запечатваме мръвката на най-силен огън във фъстъчено олио от всяка страна за по около две минути, а след това я оставяме за почти половин час в предварително загрята на 90° фурна. Това е. Така се прави перфектния стек и стига толкова тайни!
Увиваме го след това в алуминиево фолио да не настине и спретваме бързо всичко останало.

За соса запържваме шалота в краве масло и разбъркваме бързо с пипера. Гасим със сока на един портокал и овкусяваме със соев сос и горчица. Сега заливаме с прясна сметана, добавяме сока от току що приготвения стек и редуцираме до желаната гъстота на която сме свикнали.

Това е.

Сервираме и нападаме! Да ви е сладко!





6 коментара:

  1. Тези направо ги отмъквам, който иска да се сърди! Още като ги видях, подобаващо ги оцених и без рецепта - и на цвят, и на цитрусов вкус. Браво, Драго! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, тези не са за пропускане Еви. :)
      Изобщо не се задържаха.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Дано Евичка се е смилила и е оставила и за мен :)
    Чудесно е, градско!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, незнам... Много ми се свиди, но заради вас ще взема да ги врътна отново.
      Мерси Дани! :)

      Изтриване
  3. Драго, тебе трябва или да те забранят или да те .... наградят. Това, което правиш е просто уникално!

    ОтговорИзтриване
  4. О, във всеки случай става за хапване Илиянка! :)
    Не го пропускай!
    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване