неделя, 27 март 2016 г.

Заек почти по провансалски

.


 Продукти:

едно почистено и нарязано на порции домашно, провансалско, великденско зайче
50 мл зехтин за марината
1-2 клончета розмарин и мащерка
1/2 кг почстен дребен лук - френски балучки
2 с.л. френски коняк
150 мл сухо, бяло, французко вино
1 глава чесън, почистена от външните люспи
120 г черни и 120 г зелени маслини (по възможност, разбира се френски)
250 г печурки или горски гъби
300 г домати, нарязани на четвъртинки
2 с.л. лимонов сок
Сол и черен пипер
2 дафинови листа





Начин на приготвяне:

Бързо, вкусно и само в няколко строфи. Учил съм немски и може да съм объркал тук-там акцента, но тази малко побългарена, провансалска яхнийка е наистина незабравима.

Мариноваме заека един час в зехтина, солта и подправките, и го запържваме след това добре до червено.


Фламбираме с коняка и гасим пожара с виното.
Прибавяме после вичко останало и го оставяме да си покъкри още 30 минути.

Това е. Честито!

Точно такава маджичка беше замислена, но тъй като количеството се оказа по-голямо от най-голямата тенджера, бях принуден спонтанно да импровизирам. За всички, които имат този проблем: Запържете отделно зеленчука от мръвката и запечете всичко заедно в подгрята на 180° фурна.

Ами наздраве, както казват французите! Да ви е сладко!



9 коментара:

  1. Ооо хем е разкошно хем ми е любимо :-) браво Драго :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ето това ми е любимо ястие и на мен :) и не на шега, зайчето е в хладилника и чака да скочи във фурната ;) тичам да откъсна розмарин от градинката и да го сготвя ... но по испански, с испанско вино и маслини ;)*
    Конякът и той ми е проблемен ... дали 2 супени лъжици BACARDI ще свършат работа???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А може и "Слънчев бряг" да му сложиш и после да ни опишеш фината разлика, която не може да не усетиш. ;)
      Стискам ти палци Гоголинка!
      Благодаря ти и да ти е сладко!

      Изтриване
    2. Е ... нямам и " Слънчев бряг" човече .... но беше много вкусно ;) И аз благодаря!

      Изтриване
  3. Ужасссс! Човеко(заеко)ядец:))Не те познавам вече:(

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава рецепта.А и презентацията си я бива - страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, много вкусничка се оказа. Благодаря ти Богомила! :)

      Изтриване