петък, 22 декември 2017 г.

Заешки бутчета с резане и портокали

.


Продукти:

4 заешки бутчета
сол, черен пипер
зехтин

1 глава резане, нарязано на 16 филийки
200 г цели главички почистен шалот
2 ситно нарязани скилидки чесън
1-2 цели глави чесън
2 ч.л. захар
2 ч.л. червен пипер
150 мл бяло вино

250 г доматен сок от консерва или от пресни домати
сока на 2 портокала
кората на един портокал, тънко обелена на спирала с белачка за картофи без бялото отдолу
2 дафинови листа
1/2 пръчка канела
5-6 клончета мащерка
3-4 стръка магданоз
сол и черен пипер

2 изчистени от семките домата
2 филетирани портокала
5-6 зелени маслини





Начин на приготвяне:

Добре, започваме без увертюри и за да не се разтичаме после внезапно, подготвяме първо всички необходими продукти. Бих искал само да ви напомня, че 16 филийки резане се броят много по-лесно, като се нареже главата на половинки, четвъртинки и накрая дори на осминки. При това оставяме, както и при шалота една част от кочанчето цяло за да не решат филийките после да се разпаднат.

Поръсваме бутчетата със сол и пипер и ги пържим по 4-5 минути от всяка страна на среден огън в 2-3 лъжици зехтин. Изваждаме ги, добавяме още толкова мазнина и повтаряме същото с резенето. Прибавяме шалота и чесъна, и дозапържваме.
Сега убиваме киселото със захарта, разбъркваме бързо с червения пипер и гасим веднага с виното. Изчакваме го учтиво да се поизпари, добавяме доматения и портокалов сок и докато се чудим каква ли ще стане, сипваме вътре и останалите подправки. Овкусяваме със сол и пипер, добавяме кората от портокала, нареждаме отгоре месото и като заври го бутаме в предварително подгрятата на 180°С фурна.

Сега навиваме будилника за 20 минути и си наливаме една чашка хубаво вино. Щом като звънне, веднага обръщаме мръвката и повтаряме номера с винцето.
След вторите 20 минути добавяме маслините и филенцата от домата и портокала. За трета чаша вино нямаме време, защото допичаме само още десетина минути.

Ами това е. Преди сервирането изваждаме портокаловата кора за да не се чуди някой какво е и освежаваме със зелени листенца от резене.

Наздраве и да ви е сладко!




4 коментара:

  1. Така като го гледам това месце третата чашка винце никак няма да е зле ама няма да те мислим при теб е винаги вкусно.
    Здравей Драго. Имам въпрос за свинското руло капрезе. Когато го печеш покриваш ли го с нещо. Решила съм за нова година да го правя.
    От мен весели празници.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Кате,
      Много ти благодаря за хубавия коментар, но не се сещам за рулото.
      Дай ми по-точни координати.

      Изтриване
  2. Пълнено свинско каре капрезе

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, бях го забравил. :)
      Не не се покрива, защото се пече на ниска температура. Трябва да го оставиш във фурната обаче поне 40 минути.
      Поздрави!

      Изтриване