неделя, 14 октомври 2018 г.

Класическо Оссобуко (Ossobuco)

.


Продукти:

4 шайби телешки крака с дебел кокал (приблизително 300 г всяка)
2-3 с.л. масло  
1 глава лук нарязан на ситно
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. брашно
100 мл сухо бяло вино
200 г моркови нарязани на кръгчета
2 зелени стръка целина
400 г нарязани домати консерва
500 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
  
Гремолата:

2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
настърганата кора на 1 лимон




Начин на приготвяне:

И така, за да сме малко по-точни искам първо да ви спомена, че "Osso buco" (да не се бърка с Охо Боху) означава на италиански буквално "кокали с дупка" и се приготвя точно с такива. С какво би могло да се замени една дупка не се сещам, но който  желае може да прояви креативност и да опита с друго. Аз се придържах към класическата рецепта и се получи нещо особено вкусно.

Като начало резваме на 2-3 места шайбите месо отвън, пристягаме ги с кухненски шнур, послоляваме със сол и черен пипер и пържим по 1 минута всяка страна в маслото.

Изваждаме ги и в същата мазнина си правим една класическа селска запръжка, като бъркаме лука до златисто, запържваме доматеното пюре, а след това и брашното.  Като ни замирише брашното на вкусно гасим веднага с виното, колкото и да ни е тъжно. Разбъркваме бързо със зеленчука, добавяме доматите и заливаме всичко с бульона.

Сега сърбаме и доуточняваме вкуса със сол и черен пипер, ако е нужно. Като поври 4-5 минути слагаме месото отгоре и бутаме всичко във фурната. Печем на 200°С около 1 час и 15 минути.

През това време на пълно спокойстивие се заемаме с гремолатата. Ако сте забелязали, и това е италиански, както и почти цялата ни рецепта до тук. Gremolata или Gremolada е типична за кухнята на Ломбардия и се прави в класическия си вид от съвсем ситно нарязан магданоз, фино накълцан чесън и настъргана кора от лимон. Внимание! Не се яде с лъжица, а се поръсва според вкуса на гладния върху ястието в чинията.

Амо това е.

Наздраве и да ви е вкусно!




6 коментара:

  1. Чудесно е градско.
    Обичам го и с малки лукчета :)
    Наздраве, че върви с хубаво вино ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Драго и без дупка става с телешка опашка повярвай?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, със сигурност Стане, само че това мозъче в дупката не можеш да го заместиш с нищо.
      Предпочитам оригиналната дупка . 😄

      Изтриване