четвъртък, 11 юли 2019 г.

Бърза марината за грилован телешки стек

.



Продукти:

1-2 телешки стека

1 с.л. ситно накълцан розмарин
1 с.л. мащерка
1 с.л. риган
1-2 счукани скилидки чесън
100 мл зехтин
сол на вкус

За поръсване на готовия стек:
морска сол и едро счукан черен пипер





Начин на приготвяне:

Както винаги, започваме с най-важното: Избор на мръвката.
Аз купих от високото ребро. Беше последният стек от щанда, но се натискаше за около 950 грама. Напълно достатъчен за двама-трима лакомника, но тъй като направих грешката да напазарувам пак гладен, взех и едно парче свински ребра за сравнение на вкуса и евентулно дояждане.

На тези, които все още си мислят, че телешкото си е само телешко и му се мусят, ще трябва отново да им противореча и да ги помоля да прочетат повече по въпроса. От телешко до телешко има почти толкова разлика, колкото от пуешкото да свинското.

Най-бързият начин да купиш хубав телешки стек е да се ориентираш по цената. Най-ниската болезнена граница лежи на 15 Евро за килограм месо в промоция. Над 20 започваш да усещаш вече, за какво си си дал парите, а при филето трябва да разлистиш поне 40 Евро за килограм, като границите нагоре са напълно отворени.
Това са цени в Германия, а в България със сигурност не са по-малки.

Ето и едно разграфено говедо с извинение към всички вегетарианци и защитници на невинните вкусни животни. Преводът е гугълски, така че може малко да ви поизтормози.

http://translate.google.com/translate?hl=de&sl=auto&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fwww.gas-grill24.de%2Fbeef-cuts%2F&sandbox=1


 А сега към рецептата:

Забъркваме всички продукти и солим, докато ни стане достатъчно вкусно. Хвърляме стека за предпочитане върху горещата плоча на грила и печем от двете страни до червено, като мажем от време на време с марината. Бучка краве масло ще подобри вкуса рязко.
 



За готовността на месото няма вече да обяснявам. Потърсете в старите ми постове за телешки стекове и се придържайте към основните степени на готовност:

Английски-медиум-съсипан

Готовия стек намазваме накрая добре с маринатата, солим с груба сол и черен пипер и нападаме.

Да ви е сладко!


5 коментара:

  1. Това с мусенето на телешкото донякъде се дължи на факта, че в България дълго време сме яли само месо от млекодайни породи, а не от породи, гледани за месо :) Но ние хищниците знаем истината за телешкото :)

    ОтговорИзтриване
  2. Така е Кайти. И до ден днешен повечето ни съграждани казват в магасина-Дайте ми един килограм телешко, но това не е месото за което говорим.
    Разбира се, че играе една голяма роля каква е породата, но разликата във вкуса на различните части на тялото е също огромна.
    Миналият месец търсих в София телешки стекове и открих, че такова нещо в месарските магазини избщо го няма. Имаше само в гелемите търговски вериги и цената беше дори по-висока от тази в Германия.
    Мисля, че поне 90 % от населението не е опитвало дори това удоволствие, но за това пък знае, че не го харесват, в което аз лично много се съмнявам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Драго, аржентинско телешко за 90 лв на кило, безумно скъпо за много сънародници. Но, както казваш ти, не може да казват, че не обичат нещо, което не са опитвали :) Хубаво лято от мен :)

      Изтриване
  3. Покапах се. Изглежда супер сочно и вкусно! :)

    ОтговорИзтриване