четвъртък, 30 ноември 2023 г.

Патешки гърди с кафе-сос и цикория

 

 

Продукти:

2 бр. патешки гърди

Сол и черен пипер

 

За соса:

3 с.л. олио

1 глава лук, нарязан на полумесеци

1 с.л. брашно

2 с.л. соев сос

400 мл фонд от дивеч

2 с.л. грубо счукани зърна кафе

Черен пипер за овкусяване

4 с.л. студено краве масло

 

За гарнитурата:

2 с.л. краве масло

Цикория, разрязана по дължина и по половинка на порция

Сол и черен пипер

2 с.л. пудра захар

Сок от един голям портокал

 

Нар за гарниране 



 

 

Начин на приготвяне:

Като начало нарязваме с хирургическа точност патешката кожа на малки ромбоиди, като внимаваме много да не нараним месото отдолу.

Това, че преди това сме го измили, изрядно подсушили, почистили от ципите и жилите, темперирали и опърлили кожата, няма да споменавам. Освен това някой също се е сетил и да подгрее фурната на 180°С.

 

 Сега поставяме мръвката на средно силен огън без допълнителна мазнина с кожата надолу в тигана, а след 5-6 минути се сещаме да я обърнем. Любуваме се на красиво препечената кожичка точно 2 минути и преместваме съда във фурната.

Там го оставяме десетина минути, като се стремим да достигнем 63°С вътрешна температура на готовност.

През това време приготвяме соса.

За целта глазираме в олиото лука и го разбъркваме около една минута с брашното.

Добавяме соевия сос и заливаме постепенно с фонда. Като се редуцира на 1/3 разбъркваме с кафето, махаме от огън и го оставяме похлупен 5 минути да си помисли.

После прецеждаме с цедка, сгъстяваме, ако е нужно до желаната консистенция с нишесте и разбъркваме вътре маслото. Опитваме и доовкусяваме.

 

Като ни свирне месцето, че е готово, го оставяме да се отпусне на изключена и отворена фурна, докато се справим с цикорията.

Нея солим и поръсваме с черен пипер, поставяме в горещото масло с разреза надолу, поръсваме със захарта и я заливаме с портокаловия сок. Като намалее сока на 1/3 я обръщаме и изчакваме да се изпари почти напълно. Сокът, цикорията още ни трябва.

 

И така, сега остава само да сглобим тези три стъпки и да се порадваме на резултата.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар