петък, 19 януари 2024 г.

Немски Braten с пуешки бут


 

Продукти:

1,2 кг пуешки бут, защото нямах телешки

Грубо почистени и едро нарязани зеленчуци за супа:

2 моркова, 2 глави лук, 1-2 корена пащърнак, целина или каквото имате под ръка

200 мл бяло сухо вино

1-2 дафинови листа, 6-7 зърна бахар, 10-ина зърна черен пипер, 1 ч.л. кимион, 1-2 гвоздейчета карамфил, 6-7 зърна хвойна

800 мл зеленчуков бульон

Сол, щипка захар, черен пипер и около 50-60 г студено краве масло на кубчета

 

Начин на приготвяне:

Тъй като няма такова чудо в българската кухня, ще приема просто немското название Братен“. Преведено като глагол означава пържене, но като съществително произлиза от  старонемската дума „Brato“, която се е употребявале за парче чиста мръвка.

С времето значенията са се смесили, така че сега Braten като ястие означава и двете. Т.е., голяма пържена мръвка. Най-обичан е телшки, или кисел телешки братен, но може да се направи от всякакво месо и кайма, стига буцата да е достатъчно голяма.

 

 

И така, измиваме поне 1 кг месо като цяло парче, подсушаваме го много старателно и го наръсваме обилно със сол и черен пипер. Пускаме в една тендшера с малко загрято олио, или във включен на сотиране мултикукър. Моят е Instant Pot Pro Crisp и съм много доволен.

Пържим на 2/3 от мощността на котлона, като умишлено оставаме да позагори от всички страни. В мултиккукър температурата е оптимална за тази операция.

 

 

Изваждаме го и на негово място изсипваме всичките зеленчуци. Загаряме и тях, без да обръщаме внимание на виковете на ужасените присъстващи. Като хване дъното достататъчно загар, сипваме малко от виното и размиваме загорялото с него. И тъй като това много ни е харесало, го повтаряме поне 3-4 пъти. Сега пускаме вътре всички подправки, връщаме месото и го заливаме почти цялото с булъона.

 

 

Оставяме да къкри на слаб огън поне два часа, а който си е купил мултикукър навреме, слага сега просто капака под налягане и задушава цели 20 минути.

 В последната стъпка приготвяме соса. Изваждаме месото и го слагаме на топло. Зеленчуците прецеждаме фино и ги хвърляме в коша. Не се лакомете да ги пасирате, защото от тях е останала само целулоза.

Уловеното сосче редуцираме на около 50% до желаната гъстота на котлона. Доовкусяваме със сол, захар и черен пипер и разбъркваме вътре маслото.

 Това беше. Сервираме с картофи или с нещо тестено. Кнедли, ньоки или нещо друго от сорта.

 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар