събота, 3 февруари 2024 г.

Smash Burger или Смазан бургер

 

 

Продукти за един бургер:

 

1 хлебче за бургер

2 ч.л. краве масло

250 г двойно смлени телешки гърди или антрекот с 21,3% мазнина

Сол

2 шайби Чедър

 

За соса:

4 с.л. майонеза

1 с.л. сос Уорчестер

1 с.л. чили сос

1 много фино настъргана глава лук

Сол и черен пипер на вкус

 

Освен това:

Малко нарязана на тънки ленти айсберг

2 шайби домат

 


 

Начин на приготвяне:

Който не е ял нито смазан, нито Smashed Burger, му е крайно време да го направи. Спокойно, не е газен от валяк, а съвсем умишлено е смачкан. За целта ви е нужно едно парче хартия за печене, както и тежест за бургери. А ако не намирате такава тежест в шкафа, си помогнете с една готварска шпатула и с нещо по-тежко за мачкането. Може и тухла четворка.

.

За да не стресоваме себе си и околните, подготвяме основните компоненти предварително на спокойствие.

За соса разбъркваме всички продукти по реда на изброяване, като постоянно опитваме, за да няма изненади.

Лукът настъргваме много фино под аспиратора. Който вече е ревал без причина, не пита защо точно там да го прави.  Прибавяме го към сместта и овкусяваме сосчето със сол и много черен пипер.

После оформяме от прясната кайма две равни по големина топки, а вътрешната страна на хлебчетата намазваме с маслото.

Нарязваме зелето и доматите и подгряваме бавно тигана без да всяваме никаква паника.

Така, сега стоим вече на старта. Внезапно темпото се променя и гледаме само да не се настъпим там, където сме стояли преди малко.

.

Запържваме бързо хлебчетата в тигана, изваждаме ги и им казваме да ни почакат.

После в малко подгрято олио поставяме в тигана двете топки кайма. Покриваме ги с хартията и притискаме с тежест, доколкото можем. Махаме хартията и обилно посоляваме. Сипваме отгоре по една супена лъжица от соса, броим до двайсет и обръщаме с шпатула двете кюфтета обратно. Сега сосчето започва леко да се карамелизира.

Поставяме върху едното кюфте две шайби сиренце и захлупваме с капака. След малко сиренцето потича, а ние слагаме другото кюфте върху него. 

 



Между другото сме намерили и време да подредим останалото в следния ред върху хлебчето:

Върху долната половинка слагаме една лъжица от соса, после салата, а после идва домата. 

Сега присаждаме сърцето на бургера, горещо от тигана. Поръсваме го с черен пипер от мелничката и притискаме този уникат с другата половина на хлебчето.

.

Това е.

Уф, пак ми се дояде.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар