Продукти:
Добър телешки стек и един октопод, в случая само пипалата
За соса
3-4 филийки от франзела
Около 20 обелини бадема
10 обелени лешника
1-2 сушени чушки
6-7 зрели домата, около 800-900 г
1 глава чесън
1 ч.л. сол
Черен пипер и по желание лют червен пипер
1 с.л. винен оцет
100 мл хубав зехтин
Начин на приготвяне:
На месото няма да се спирам много. Достатъчно е да кажа, че мръвките бяха подготвени в су-вид и после почти светкавично жарнати на грила. Стекът се натискаше на 0,5кг и премерен с линийка беше точно 5 см дебел. Него го къпах 2 часа на 48°С и стана точно такъв, какъвто си го желаех, а именно леко кърваво сочен, но почти топящ се в устата след срещата с огъня.
Октоподът остана в банята по-дълго: цели 5 часа на 80°С. Получи се точно като за хора без зъби, но с леко пукаща коричка след бързото запържване в зехтин на плочата.
И за да стане нова рецепта, забърках към горните един сос „Ромеско“.
Това е един универсален придружител на всичко и пасва перфектно към всякакъв вид риба, мръвки или зеленчуци. Една прекрасна испанска салса, която всеки би трябвало да познава.
За нея запържих хлаба, ядките и нарязаните сушени чушки по реда на изброяване. После запекох под капак намазаните със зехтин домати и чесън. Ако нямате грил ги бутате просто за 45 минути на 180°С във фурната, но ви обещавам, че ще загубите прекрасния вкус на опушено.
След като обелим доматите и почистим печения чесън става вече съвсем лесно. Просто разбиваме всички продукти до гладка маса с пасатора, заедно с още 1-2 скилидки свеж чесън. Доовкусяваме с оцет или сол, ако е нужно или добавяме чили, ако ни се яде люто.
Това сосче може да се претриеи през сито, но пък не съм чувал до днес някой да се е задръстил от него.
Останалото е ясно. Запретваме здраво ръкави и нападаме смело веднага.
Това е. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар