понеделник, 3 февруари 2025 г.

Сърф & търф "Джак Спароу"с „Ромеско“ салса

 


Продукти:

Добър телешки стек и един октопод, в случая само пипалата

 

За соса

3-4 филийки от франзела

Около 20 обелини бадема

10 обелени лешника

1-2 сушени чушки

6-7 зрели домата, около 800-900 г

1 глава чесън

1 ч.л. сол

Черен пипер и по желание лют червен пипер

1 с.л. винен оцет

100 мл хубав зехтин

 


 

Начин на приготвяне:

На месото няма да се спирам много. Достатъчно е да кажа, че мръвките бяха подготвени в су-вид и после почти светкавично жарнати на грила. Стекът се натискаше на 0,5кг и премерен с линийка беше точно 5 см дебел. Него го къпах 2 часа на 48°С и стана точно такъв, какъвто си го желаех, а именно леко кърваво сочен, но почти топящ се в устата след срещата с огъня.

Октоподът остана в банята по-дълго: цели 5 часа на 80°С. Получи се точно като за хора без зъби, но с леко пукаща коричка след бързото запържване в зехтин на плочата.

 


 

 И за да стане нова рецепта, забърках към горните един сос Ромеско.

Това е един универсален придружител на всичко и пасва перфектно към всякакъв вид риба, мръвки или зеленчуци. Една прекрасна испанска салса, която всеки би трябвало да познава.

За нея запържих хлаба, ядките и нарязаните сушени чушки по реда на изброяване. После запекох под капак намазаните със зехтин домати и чесън. Ако нямате грил ги бутате просто за 45 минути на 180°С във фурната, но ви обещавам, че ще загубите прекрасния вкус на опушено.

След като обелим доматите и почистим печения чесън става вече съвсем лесно. Просто разбиваме всички продукти до гладка маса с пасатора, заедно с още 1-2 скилидки свеж чесън. Доовкусяваме с оцет или сол, ако е нужно или добавяме чили, ако ни се яде люто.

Това сосче може да се претриеи през сито, но пък не съм чувал до днес някой да се е задръстил от него.

 


 

 Останалото е ясно. Запретваме здраво ръкави и нападаме смело веднага.

Това е. Да ви е сладко!

 

 


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар