сряда, 5 март 2025 г.

Пушени патешки гърди

 

 

Продукти:

Патешки гърди, разбира се

Освен това, подправки за килограм месо

3г кориандър

3г бахар

4 гвоздейчета карамфил

4г черен пипер

1 клонче пелин

20г нитритна сол за осоляване. Състои се от "нормална" сол (напр. морска сол, каменна сол, изпарена сол) смесена с 0,4 - 0,5 % процента натриев нитрит (NaNO2, E 250)

 


 

Начин на приготвяне:

1.       Снабдяване с мръвката. Стъпката е много важна, понеже материалът не е от най- евтините.

Най-лесно е да купим гърдите готово отрязани, но ако си купим една цяла патица ще ни струва цялата два пъти по-малко. Освен това като бонус ще имаме две прекрасни бутчета за печене, както и останалото за една чудна супичка. Да не говорим пък за отделената патешка мас, с която ще опържите всичко поне пет пъти по-вкусно.

 

2.       Счукваме подправките в хаванче, смесваме със солта, вакуумираме и поставме в хладилник за 6 дена, като обръщаме всекидневно.

 

3.       Пълним една тавичка със студена вода и изкисваме гърдите половин час в нея. След това сменяме водата и повтаряме упражнението. При това не е нужно подправките да се махат. Каквото остане ще подобри аромата.

 

4.     Подсушаваме и оставяме ден-два на хладно добре да изпръхнат.

 

5.     Следва опушване на 100-110°С до температура на ядрото от  75°C. Това отнема около 2,5 часа. За опушването използвах смес от бук и елша, като ги опаковах на бомбички във фолио и поставих на разстояние върху въглищата по посока на горене. Този метод е супер и трябва да го патентовам.

 

6.    Окачваме за един ден пак на въздух и хладно, след което отново вакуумираме и забравяме в хладилника за още 6 дена.

 

7.      Без думи. Ядеш и мучиш от кеф.

 

Това е. Да ви е сладко!

 .

И още материал от събитието:



 



 

Заповядайте в нашата вкусна група за мръвки!

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар