вторник, 29 април 2025 г.

Пипала от октопод с "Moyo verde" салса

 


Продукти:

Един октопод или само пипалата

За салсата

2 скилидки чесън

1 люто зелено чили

8 с.л. наразан свеж кориандър

1 ч.л. кимион

1-2 с.л.  сок от лайм

50 мл  зехтин

сол на вкус

 


 

 Начин на приготвяне:

Един перфектен октопод с перфектно пасваща салса.  "Mojo" е един вкусен експортен шлагер от канарските острови. Думата произлиза от портогалското "molho" (сос) и в момента на Канарите се произвеждат поне 20 вида от него. На мен ми харесва повече "салса", но кой ли те пита. Добавката "verde" означава само, че е зелено. Домашните рецепти са разбира се неизброими, за това тази е просто една от милиони.

 

 И така, за по-автентично стриваме в хаванче всички продукти за салсата. Първо чесъна, заедно с малко сол и зехтин.  После добавяме кимиона, нарязаното чили, както и свежия кориандър. Пасираме всичко на каша. Накрая разбъркваме хубаво с останалия зехтин и изравняваме вкусовете със сока от лайм и солта. 

Готово. Пикантно вкусно и леко. 

 

Сервираме с октопода, който е варен в су-вид  на 80°С/5 часа, а после светкавично запържен в зехтин. Който си няма sous-vide, може да свари главоногото в леко кипяща солена вода, и да го боцка непрекъснато с клечка. Щом усети, че месото е  меко да го извади веднага, понеже после започва отново да се стяга.

 

 


 

PS. Само да съм чул, че корианндърът миришел на дървеници! Веднага ще последва  санкция за коментар преди проба т.е. без покритие, както и глоба за стари лафове.

 .

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

Няма коментари:

Публикуване на коментар