сряда, 9 април 2025 г.

Телешки стек Tri-tip с тайландски сос и салата

 

 

Продукти:

300-350г доброкачествен телешки стек, филе или както e в случая 1,3кг парче Tri-Tip.

 

За соса

2 ч.л.  чили, почистено от семките и нарязано на ситно

2 ситно нарязани скилидки чесън

2 с.л. ситно нарязани стъбла на кориандър

1 малка щипка сол

65 мл растително масло (по рецепта от гроздови семки или рапично)

130 мл рибен сос

195 мл сок от лайм

2-3 с.л. пчелен мед или 1-2 с.л. захар на вкус

 

За салатата

1/4 чаша листа от кориандър

1/4 чаша листа от мента

.

2 шепи листа от различни салати

½ малка, почистена от семките краставица и нарязана на тънки полумесеци

10-12 разполовени чери домати

1 супена лъжица олио (растително, фъстъчено или рапично)

1/2 малка глава червен лук, нарязана на ситно

сол и черен пипер на вкус

Още листа от кориандър и мента

1/4 чаша ситно счукани печени, неосолени фъстъци



 

Начин на приготвяне:

Днес имаме два главни героя. Тайландският сос и чудната Tri-Tip-мръвка. Това вкусно парче удоволствие се намира до слабините и малко над ядката на бута. Този мускул е много вкусен и крехък почти като филето, защото се движи постоянно, но не е носещ и не е особено натоварен.  Наричат го още парчето на кмета или парчето на попа, в зависимост от това, кой го е получавал като по-важен на село. Tri-Tip или три върха произлиза от характерната му триъгълна форма.

 


Приготвих го на грила за нула време. Първо осоляване най-малко 3 часа преди готвене. Следва бързо запичане на силен огън, а после на 150°С индиректно до 56°С вътрешна температура на мръвката. Преди края леко опушване, а преди рязане почивка поне 5-10 минути завито във фолио.

 

Месцето е нежно, крехко и се топи в устата, а с тайландския сос е нещо, което не бива да се пропуска.

Спретва се много бързо, като се смелят в хаванче първите четири продукта. После добавяме останалите четири. Разбъркваме, доовкусяваме и това е.

Нарязваме месото на тънки ивици, пускаме ги в сосчето, добавяме листата от мента и кориандър, като оставим и малко за салатата.  Предпазливо размесваме соса с месото, а после лапаме мръвчица и блажено примлясваме. Тези двама герои са си така напълно самодостатъчни.

 


Но този сос е основата и за една екзотична тайландска салата.  За нея смесваме предпазливо останалите зеленчуци. Подправяме леко със сол, олио, черен пипер и монтираме отгоре маринованото месце с кориандър и мента. Накрая поръсваме обилно с фъстъците и поливаме с останалото сосче.

 


 

Това е.

Следва наздраве и „Елате ни вижте“ от Иван Вазов.

Да ви е сладко!

 

.

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар