петък, 27 юни 2025 г.

Арменски шишчета


 

Продукти:

 Шарено свиско месо. Свински врат или любимите обрезки от ребрата.

1 голяма глава  воден лук

1 връзка магданоз, едро нарязан

1 връзка свеж кориандър, едро нарязан 

Марината

1 глава лук на 200 г месо 

1 ч.л. риган

1 ч.л. босилек

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. черен пипер 

1/2 ч.л. куркума

1 ч.л. чили 

2,5 ч.л. морска сол  

250 мл газирана вода 

 


 

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на тънки полумесеци и заедно с една лъжичка сол го намачкваме леко с ръка. Ако не искате една седмица после да си миришете пръстите, сложете преди това ръкавица.

Режем месото на едри арменски хапки и  и го слагаме върху лука. Изсипваме смесените подправки отгоре, солим с останалата 1,5 лъжички сол, заливаме с водата и разбъркваме хубаво. Подправките може да са сушени, както и свежи от двора, освен това нито една от тях не е задължителна.

 


 

 Поставяме в хладилника за около 24 часа и изваждаме 2-3 часа преди печенето.  Печем на шиш до вкусна кафява коричка, като много внимаваме да не ги пресушим от усърдие. Лукът от маринатата преди това също се отстранява, за да не прегаря. На силен огън 20 минути печене са повече от достатъчни за една сочна, хубава хапка без да засяда. 

 В последния  момент нарязваме по-едро водния лук на полумесеци, посоляваме и го разбъркваме с магданоза и кориандъра. Слагаме по-голямата част от сместа в съд с капак, отгоре изнизваме шишчетата, поръсваме с останалата част и похлупваме. Десет дълги минути оставяме да се задуши,  след което отваряме и дружно нападаме.

Да ни е сладко!

 


 
 

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар