Продукти:
Свински котлети. Колкото по-дебели и мазни, толко по-дебели и мазни.
Олио, сол и черен пипер
Начин на приготвне:
Тези свински томахавки са много вкусни, но обикновено се хвърлят просто на скарата и така се съсипват. Месото е много фино и като се препече хубаво по български маниер, вътре става „тебеширено“, и за да се преглътне е жалко дори за хубавото вино.
Първо трябва да кажа, че котлетите трябва да са толкова дебели, че поставени странично да могат да стоят прави.
Вътрешната температура на готовност е 55°-60°С и е необходимо от самото начало да се държи под око, ако не искаме да ги предобрим.
Затова забиваме един термометър близо до кокъла и пържим всяка страна на плоча или силен тиган около 1-2 минути. Вълшебната сланинка на външния кант изисква малко повече внимание. Нея предварително сме нарязали на малки каренца и запържваме около 7-8 минути отвсякъде, като държим котлетите отвесно с кухненска щипка или с пинцета, ако сме с по-фини маниери.
Като достигнем средата на желаната температура на готовност, преместваме мръвките на по-слаб индиректен огън, докато термометърът ни покаже около 57°-58°С. Тези, които готвят в кухнята, бутат котлетите просто на около 120°С няколко минутки във фурната.
Накрая връщаме томахавките за малко върху горещата плоча или в тигана и обръщаме няколко пъти до заветните 59°-60°С.
Поръсваме с едра сол и черен пипер и сервираме веднага, тъй като вече са си починали достатъчно на слаб огън или във фурната.
Ами, това е. Наздраве и да ни е сладко!
.
Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:
https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso
Няма коментари:
Публикуване на коментар