понеделник, 8 септември 2025 г.

Свински котлети на грил

 


Продукти: 

Свински котлети. Колкото по-дебели и мазни, толко по-дебели и мазни.

Олио, сол и черен пипер




Начин на приготвне:

Тези свински томахавки са много вкусни, но обикновено се хвърлят просто на скарата и така се съсипват. Месото е много фино и като се препече хубаво по български маниер, вътре става „тебеширено“, и за да се преглътне е жалко дори за хубавото вино.


Първо трябва да кажа, че котлетите трябва да са толкова дебели, че поставени странично да могат да стоят прави.

Вътрешната температура на готовност е 55°-60°С и е необходимо от самото начало да се държи под око, ако не искаме да ги предобрим.

Затова забиваме един термометър близо до кокъла и пържим всяка страна на плоча или силен тиган около 1-2 минути. Вълшебната сланинка на външния кант изисква малко повече внимание.  Нея предварително сме нарязали на малки каренца  и запържваме около 7-8 минути отвсякъде, като държим котлетите отвесно с кухненска щипка или с пинцета, ако сме с по-фини маниери.


Като достигнем средата на желаната температура на готовност, преместваме мръвките на по-слаб индиректен огън, докато термометърът ни покаже около 57°-58°С. Тези, които готвят в кухнята, бутат котлетите просто на около 120°С няколко минутки във фурната.

 



Накрая връщаме томахавките за малко върху горещата плоча или в тигана и обръщаме няколко пъти до заветните 59°-60°С.

Поръсваме с едра сол и черен пипер и сервираме веднага, тъй като вече са си починали достатъчно на слаб огън или във фурната.

 

Ами, това е. Наздраве и да ни е сладко!

.

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар