сряда, 3 септември 2025 г.

Фует с чесън

 


Продукти: 

800 г постно свинско месо, изчистено от сухожилията и меката тъкан

200 г чиста сланина от гърба

25 г нитритна сол с 0,4 - 0,5 % процента натриев нитрит (NaNO2, E 250)

2 г декстроза

1 г витамин С

5 г смлян чесън

5 г бял пипер

50 мл бяло, сухо вино

Освен това:

стартови култури, реактивирани според указанието на опаковката

благородна плесен, реактивирани според указанието на опаковката

 


 

Начин на приготвяне:

- Нарязваме месото и сланината на малки парчета, подмразяваме до твърдо и мелим на решетка от 6 мм.

- Месим до лепкавост заедно с останалите продукти и реактивираните във вода стартови култури. За това най-добре следвайте указанията на опаковката.

- Пълним в черва с калибър 32-34 мм до дължина 30-35 см, увиваме плътно всички саламчета в стреч фолио и оставяме около 18-20 часа на стайна температура от 20°-29°С да втасат.  Целта е ферментацията да достигне PH-число от 4,9 до 5,3. Ако  нямате уред, то е крайно време да си купите, понеже в Amazon се намират вече и за по 25-30 €. Като проба изполваме останалата кайма в мелачката, която също сме увили плътно в стреч фолио.

- Сега заразяваме с благородна плесен, като следваме указанията на опаковката и сушим при 80% влажност на 13°С до 40% загуба на теглото.

- Накрая вакуумираме, поставяме в хладилника, и ако можем чакаме да узрее.



 Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 


Няма коментари:

Публикуване на коментар