вторник, 2 септември 2025 г.

Студен ростбиф със сос „Тартар“ (Tartare)

 

 

Продукти за соса:

0,25 л майонеза (ако ви мързи в момента, използвайте купена от магазина)

1 твърдо сварено яйце

1 шалот

1 голяма или 2 малки отцедени кисели краставички (да не са мариновани!)

1 с.л. каперси, отцедени

Магданоз и перата на един зелен лук

1/2 с.л. настърган хрян или хрянова паста

1-2 ч.л. горчица на вкус

Смлян бял пипер на вкус

 


 

Начин на приготвяне:

„Как се приготвя най-вкусния ростбиф“ е заглавието на друга моя рецепта, която сега не ми се повтаря. Който я е забравил, може да си я припомни тук.

.

Останалото е лесно. Нарязваме съвсем фино всички продукти и ги разбъркваме много добре с майонезата. Важно е също да не се използват сладко-кисели кратавички и да не се добавя захар.

.

А сега малко история, преведена от една Уикипедия за готварство:

„Името „сос тартар“ няма много общо с монголите или татарите. То произхожда от 19-ти век от френски готвачи на служба на руски благородници в Русия. В готварската книга на руската дворянка Елена Ивановна Молохове́ц („Подарък за млади домакини“, 1861 г., 1-во издание) има рецепта за „Соус сборный к рыбам холодным“ (Студен смесен сос за риба), която е оригиналната версия на сос тартар. Съставките на този сос са: горчица, жълтък, захар, зехтин, сол, много оцет, твърдо сварени яйца, пресни краставици, мариновани гъби, зелен лук, копър, каперси и маслини.

Когато френските готвачи приготвяли този сос, те комбинирали оригиналните руски съставки с френска майонеза. Те дали на своята версия регионалното наименование „тартар“ заради екзотичния произход на соса. Още през 1856 г. Юрбен Дюбоа и Емил Бернар публикували рецепта за майонеза а ла тартар в своята Cuisine Classique. Юрбен Дюбоа е един от готвачите, които за известно време са имали руски работодател, принц Алексей Орлов.“

.

Още вкусни мръвки в групата за Вкусни мръвки:

https://www.facebook.com/groups/mesomesomeso 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар