Продукти:
- 5 л вода
- 2 чаени чаши брашно
- 2 чаени чаши захар
- 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
- 1-2 СЛ препечено брашно
- 1 чаша хладка вода
- 1 СЛ захар
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се бърка непрекъснато за да не прегори. Разтваря се с малко хладка вода и се изсипва в съда с останалата.
Добавя се захарта и се бърка на слаб огън докато заври, а след това се бърка още в продължение на 5-6 минути като се внимава да не изкипи.
Охлажда се и се досипва закваската или бозата.
Оставя се 2-3 дни на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се поставя в хладилник за да може по-дълго да се запази.
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква.
Забележкa:
Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто (с мая). А който иска може да опита с малко мая, размита с вода и лъжичка захар, и оставена да ферментира.
Тази рецепта ми я изпратиха, но все още не съм я изпровал.
Ако някой реши да опита- на слука и... да не забрави да я изкоментира.
*****
Пробвала съм да правя боза с просено брашно. Не ми се получи особено добре и се отказах да правя повече. Иначе сама си приготвих закваска по описания от теб начин. Може би трябва да се използва и пшенично брашно.
ОтговорИзтриванеПривет Еос!
ОтговорИзтриванеПръв посетител с пръв коментар! Как да не ти се зарадвам! :)
А иначе 3 пъти вече опитвах да я направя тази боза и всеки път се оказа различна.
Е, ставаше за пиене разбира се, но не беше и с този вкус който си спомням.
Какво да се прави! Явно не всеки се ражда за бозаджия. Като си дойда в България догодина, ще трябва пак да се напия като камила. :)
Обичах бозата, която продаваше бозаджията по улиците :)
ОтговорИзтриванеТова е много хубав детски спомен!
Купувахме с дамаджанка, а на втория ден, запушалката гръмваше и тя беше една такава хубава, леко резлива, но истинска :)
А колко боза съм изпила в сладкарница "Роза"...
ПОздрави, Драго и хубав ден!
Бозаджиятааааа..... :D
ОтговорИзтриванеТози вик някак си още го помня, но повече не мога да извикам в съзнание.
Имаше също и гласовити млекари, оставящи всяка сутрин шишенца с прясно мляко пред вратите. :))
Какъв свят е било...
Днес и боклука ще ти откраднат.
Приятен ден и на теб Дани! :)