сряда, 8 септември 2010 г.

Свински врат печен на сол




Продукти:

  • Едно цяло парче свински врат без кости. Според количеството гладни вариира и големината.
  • люта горчица.
  • 500 гр. сол
  • "Подправки от Прованс" т.е. розмарин, чубрица, базилик, майоран, магданоз, джоджен, риган, девесил и кервел. Ако липсва някоя, не е трагично.



Начин на приготвяне:

Покриваме формата за печене със станиол и изсипваме равномерно солта отгоре.

После намазваме парчето месо от всички страни обилно с горчица, поръсваме го със зелени подправки без да ни се свидят, поставяме го върху солта и го печем при 200°С два часа и половина.




Готово! Сочно, апетитно и с една незабравима хрускава вкусна коричка.



Свински врат печен на сол

18 коментара:

  1. Ей това ме заплени от пръв поглед :) Страхотно е

    ОтговорИзтриване
  2. Аха, една от любимите е. :)

    До глупост лесна и невероятно вкусна! :)

    Доре дошла Пепчо! Опитай я утре. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да,страхотно е.Тази вечер бе наслада за моето небце.Благодаря ти Драго.И наздраве с чаша червено вино.Този врат е едно изумително допълнение към него.Обожавам го.

    ОтговорИзтриване
  4. Наздраве Йоли.

    Благодаря ти, че така ме зарадва! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    често надничам във Вашия блог.
    Истинска наслада е да разглеждам красивите снимки.
    Преди време моят съпруг прояви инициатива в готвенето като приготви свинско върху сол по тази рецепта. След това не успя да се спре и повтори, и потрети...
    Благодаря за вдъхновението, което му "изпратихте" и за удоволствието, което изпитахме, опитвайки ястието.
    Дори направих снимки при последното му готвене. Ако ми разрешите, ще ги публикувам в моя блог, естествено като посоча линк към Вашата рецепта-първоизточник.
    Предварително Ви благодаря.

    ОтговорИзтриване
  6. Привет witch,

    Дано не ми се разсърдиш, че ще те заговоря на "ти", но тук в нета мисля, че това е напълно достатъчно.

    Благодаря ти много! Коментара ти ме накара да се усмихна!

    Месцето става така наистина невероятно вкусно и за това разбирам мъжа ти напълно. :)

    Ще се радвам много, да покажеш тази рецептичка и на други, а още повече дори, ако покажеш някоя твоя и в нашето форумче.

    Тук ще ни намериш винаги: www.my-worlds.de

    Да ти те сладко и надявам се до скоро!

    ОтговорИзтриване
  7. Току що излъчиха епизода от "Домашни рецепти с Йоли",в който приготвих твоята рецепта.Великолепният "Врат на сол"!Това е едно отлюбимите ми ястия и съм много щастлива, че можах да го покажа и на зрителите.Благодарение на теб,разбира се!Дай сега да те целуна и прегърна!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте. Искам само да попитам.Докато се пече във фурната,покрива ли се с фолио? И да се ползва ли вентилатор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Тони и много ти благодаря за интереса към тази любима рецепта!
      Не, с нищо не се покрива и се пече точно така, както по-горе съм написал. При печенето прегаря и хваща една тъмна и хрупкава коричка, но не се страхувай, това са само горчицата и подправките и точно така е желателно да стане. Аз го пека с вентилатор, но и без него би се получило съшо. Зависи все пак от месото, но печенето продължава най-малко 2 часа. Не го оставяй по-дълго от 2,5 часа във фурната защото може да се изсуши много отвътре. Да ти е сладко!

      Изтриване
    2. Благодаря за навременния отговор. Малко по -късно ще го почвам. За отдолу си взех морска сол. Предполагам,че и с нея ще стане

      Изтриване
    3. И аз предполагам, но все още не съм пробвал Тони. Ще се радвам да споделиш после.
      Весело и вкусно посрещане на Новата 2016!
      Това е наистина най-лесното и най-вкусно ястие за този празник. Не забравяй само, че горчицата трябва да е от най-лютата! Наздраве!

      Изтриване
  9. Весело посрещане и на теб на Новата 2016 година.Очаквай коментара ми още утре.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте и ЧНГ. Печеното стана перфектно,с хрупкава коричка и много вкусно.Но при мен 2.5 часа е много,защото поизсъхна отвътре.Следващия път ще го пробвам на 2 часа. Благодаря много за рецептата ти Драго. Благодаря много и на Йоли,от чието предаване научих за тази рецепта. Да сте живи и здрави

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Тони! Честита Нова Година и от нас с Йоли и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, имам годишнина и реших да приготвя Вашата прекрасна рецепта за Свински врат печен на сол. Въпросът ми е дали ще е проблем ако намазаното с горчица и подправки месо, остане няколко часа в хладилника преди да го запека? Т.е дали дали престоят в марината ще се отрази зле на вкуса на месото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Много се радвам, че сте се спряли на тази рецепта, защото за тази цел тя е отлична.
      Едва ли би се влошил вкусът за това време. Дори напротив, ще поеме повече от аромата. Гледайте само месото да е по-голямо парче (2-3кг) без кости и без жили. Освен това, много е важно горчицата да е много люта.

      Приятен празник!

      Изтриване
  14. Благодаря за отговора. :) Дано ми се получи.

    ОтговорИзтриване